Illustreret Videnskab (Denmark)

Skjult vandverden opdaget ved Chiles kyst

Kilometer under havets overflade ud for Chiles kyst har forskere opdaget en mangfoldig verden af liv.

-

Langs to store undersøisk­e bjergkaede­r ud for Chiles kyst har et internatio­nalt hold af forskere netop opdaget en skjult verden med op mod 100 arter af havdyr, der aldrig tidligere er observeret.

Opdagelsen blev gjort omkring udvalgte undervands­bjerge i to kaeder, der tilsammen straekker sig over hele 2900 kilometer fra Chiles kyst til Påskeøen.

Forskerne fandt desuden også en raekke hidtil ukendte undervands­bjerge, hvoraf det største menes at vaere hele fire gange større end verdens højeste bygning, som ellers rager 828 meter op fra Jordens overflade.

Dybhavseks­peditionen havde netop til mål at undersøge havbunden omkring de gigantiske undersøisk­e bjergkaede­r, der tilsammen taeller op mod 200 bjerge. Til formålet brugte holdet et forsknings­fartøj, hvorfra de kunne søsaette en undervands­robot og på den måde overvåge og kortlaegge bjergkaede­rne og deres beboere på helt ned til 4500 meters dybde.

Det gjorde det muligt at kortlaegge hele 52.800 kvadratkil­ometer af det undersøisk­e landskab og indfange billeder af alt fra knaldrøde søtudser med noget, der ligner haender, til komplicere­de svampe og koraller. Nogle af dem gamle kendinge, andre formentlig helt nye bekendtska­ber.

En af de store opdagelser for forskerne var, at hver af de ti undersøgte bjerge så ud til at huse deres eget karakteris­tiske økosystem, hvoraf mange af dem var skrøbelige. Herunder en raekke dybhavskor­aller og svampe.

Forskerne er nu i gang med at undersøge genetikken bag de observered­e arter for at bekraefte, at de rent faktisk er nye for videnskabe­n. Et projekt, der, ifølge dem, kan komme til at tage årevis på grund af den store succes med ekspeditio­nen.

Undervands­bjergene er typisk rester fra gamle vulkaner, som giver havdyrene en solid overflade at leve på og samtidig sikrer dem mad og naeringsst­offer.

 ?? ?? På cirka 1390 meters dybde mødte roveren en gammel kending. Et medlem af havtudsefa­milien kaldet Chaunax, der normalt lever på 180-1100 meters dybde.
På cirka 1390 meters dybde mødte roveren en gammel kending. Et medlem af havtudsefa­milien kaldet Chaunax, der normalt lever på 180-1100 meters dybde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark