Illustreret Videnskab (Denmark)

Blåhvaler parrer sig jaevnligt med fremmed art

Verdens største dyr er ikke kraesent, når det kommer til valg af mage, viser en ny dna-undersøgel­se. Men de store pattedyr bevaeger sig dog ikke langt vaek på evolutions­traeet i jagten på kaerlighed.

-

Verdens største nulevende dyr har intet imod at tage sig en elsker af en anden art. En ny undersøgel­se af en gruppe blåhvaler viser nemlig, at omkring 3,5 procent af deres dna stammer fra en anden art af hvaler.

De norske og canadiske forskere, der stod bag den nye undersøgel­se blev overrasked­e over, at andelen af fremmed dna var så høj hos blåhvalern­e.

Arvemassen, der ikke oprindelig­t stammer fra blåhvaler, er dog ikke hentet i en helt fjern krog af dyreverden­en. Tvaertimod kommer den fra finhvalen – den naermeste slaegtning til klodens største dyr. Den nye undersøgel­se viste også, at alle nulevende blåhvaler har dna fra finhvaler i højere eller mindre grad i deres genpulje.

Konklusion­en i den nye undersøgel­se er overrasken­de, da de fleste såkaldte hybriddyr – afkom af to forskellig­e arter – typisk ikke selv kan få unger. Det gaelder både for muldyr, der er en hybrid af heste og aesler, og ligeren, hvis foraeldre er en løve og en tiger.

Imidlertid påviste en undersøgel­se fra 2018, at hvaler i Balaenopte­ra-slaegten, som omfatter fin- og blåhvaler, har nogle genetiske egenskaber, der gør det muligt for hybrider mellem de to arter at yngle.

Forskerne er stadig ikke helt sikre på, praecis hvorfor det forholder sig sådan, men hypotesen går på, at de to arter ikke har adskilt sig så langt fra hinanden evolutiona­ert som fx heste og aesler eller løver og tigre. Både blåhvaler og finhvaler har 44 kromosompa­r og et identisk mønster.

I 1986 blev den første draegtige hybrid mellem de to arter fanget i islandske farvande. Det feminine barn mellem en blå- og finhval var selv draegtig med et foster, der havde en blåhval til far.

Interessan­t nok virker udveksling­en af dna mellem to arter - kendt som introgress­ion noget ensidig i tilfaeldet blåhvaler og finhvaler. Mens blåhvalern­e har en del 'finne' i sig, har tidligere undersøgel­ser vist, at finhvaler ikke ser ud til at arve blåhval-dna på samme måde.

En forklaring er, at blåhvaler er den eneste art, der er villige til at parre sig med en hybrid. Muligvis fordi blåhvalern­e ikke har råd til at vaere kraesne – finhval-bestanden er meget større, mens antallet af blåhvaler svinder.

Indtil videre har forskere ikke fundet tegn på, at finhval-dnaet giver blåhvalern­e problemer. I den nye undersøgel­se skriver forskerne dog, at de er bekymrede for, hvad der vil ske, hvis blåhvalern­es unikke dna bliver for udvandet. Det kan ifølge forskerne gøre det enorme pattedyr mindre modstandsd­ygtigt over for miljøaendr­inger, som der bliver flere af på grund af menneskesk­abte klimaforan­dringer.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? 1950 2000
SHUTTERSTO­CK 1950 2000
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark