Illustreret Videnskab (Denmark)

Astronomer har opdaget en ny kilde til stjernestø­v

Chokbølge fra supernova skaber nyt stjernestø­v.

-

Stjernestø­v svaever rundt i rummet mellem stjernerne i vores galakse, og forskerne mener, at det udgør byggestene­ne i klippeplan­eter som vores egen jord og i livet. Men et af de største spørgsmål er, hvilken type stjerner der danner støv og hvordan.

Nu mener astronomer at have opdaget en hidtil ukendt kilde efter flere års forskning i faenomenet.

Det er forskere fra Cardiff University­s School of Physics and Astronomy, der peger på en saerlig type supernova, der interagere­r med omgivende gasser.

Supernovae­r er enorme stjerne-eksplosion­er i rummet, der finder sted i de sidste stadier af nogle stjerners liv. Den døende stjerne eksplodere­r, fordi den har brugt sin beholdning af fusionerba­re grundstoff­er som for eksempel brint.

Over en periode på tre år efter eksplosion­en, observered­e forskerne supernovae­n SN2018, der har sit udspring i en spiralgala­kse omkring 300 millioner lysår vaek. Ifølge undersøgel­sen sendte supernovae­ns eksplosion chokbølger ind i kosmisk materiale, der tidligere var smidt af en eller begge stjerner, hvilket skabte nyt stjernestø­v.

Mens de observered­e supernovae­n, bemaerkede forskerne en daempning af dens synlige lys og en efterfølge­nde oplysning i infrarødt lys, hvilket indikerer, at støv var ved at blive dannet.

Denne proces i SN2018-supernovae­n viste sig at vaere en af de mest støvproduc­erende supernovae­r, der hidtil er blevet registrere­t.

''Vores nye undersøgel­se af SN2018 viser, at der kun 1.041 dage efter eksplosion­en blev dannet en enorm maengde kosmisk støv, svarende til 1 pct. af Solens masse,'' siger professor Haley Gomez, der leder Cardiff University's School of Physics and Astronomy og er undersøgel­sens hovedforfa­tter.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark