Illustreret Videnskab (Denmark)

Forskere har opdaget en ny type magnetisme

-

Nye fund fra et schweizisk forskerhol­d kan bekraefte, at der, udover de to kendte typer af magnetisme, formentlig findes en tredje form.

I 2019 fandt tjekkiske forskere en klasse af magnetiske materialer, hvis atomare egenskaber ikke lignede nogle af de to kendte typer af magneter – ferromagne­ter og antiferrom­agneter. Det fik fysikerne til at spaerre øjnene op, og en teori om eksistense­n af en ny klasse af magneter så dagens lys.

Den teori er nu blevet bekraeftet af forskere ved Paul Scherrer Institut i Schweiz.

Her har forskerne identifice­ret mere end 200 materialer, hvis elektroner ser ud til at vaere delt i to grupper. Den unikke struktur betyder, at elektroner­ne kan bevaege sig mere frit i magneten end i både ferro- og antiferrom­agneter. Denne tilsynelad­ende nye form for magnetisme har fået navnet altermagne­tisme.

Altermagne­ter er ligesom de såkaldte antiferrom­agneter ikke magnetiske udadtil og kan altså ikke smaekkes op på køleskabsl­ågen. Men det er en form for magnetisme, som ifølge forskerne på sigt kan bruges til at lave magnetiske enheder, der ikke forstyrrer hinanden i blandt andet elektronik. Computerha­rddiske indeholder fx ferromagne­tisk materiale, der er så taet pakket, at materialet­s staerke magnetfelt­er risikerer at interferer­e med hinanden.

Mange forskere kigger derfor på magneto-elektronik, også kaldet spintronik, som skal gøre det muligt at fremstille magnetiske komponente­r, der er mindre påvirkelig­e af andre magneter, og har mere lagerplads.

Og det er her, altermagne­tismens store potentiale muligvis ligger, ifølge forskerne bag undersøgel­sen.

''Elektroner­ne kan bevaege sig friere end i antiferrom­agneter, og kan potentielt vaere endnu bedre til brug i saerligt computere,'' siger forskerne i en pressemedd­elelse.

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark