Illustreret Videnskab (Denmark)

Cannabis starter selvmordsp­roces i kraeftcell­er

Koncentrer­et cannabis kan potentielt bremse modermaerk­ekraeft og få kraeftcell­erne til at begå selvmord.

-

Mennesker har brugt cannabis som medicin i årtusinder, og i de senere år har flere og flere lande da også lovliggjor­t medicinsk cannabis bl.a. til at lindre kroniske smerter, reducere kvalme og stimulere tabt appetit.

Nu mener et forskerhol­d fra Charles Darwin University I Australien at stoffet har endnu en gavnlig effekt og potentielt kan draebe den farligste type hudkraeft: modermaerk­ekraeft.

De australske forskere ønskede at undersøge cannabisek­strakten PHEC66, der i tidligere, men mindre undersøgel­ser, har vist sig i stand til at bremse kraeftcell­ernes spredning. Cannabisek­strakt omfatter ethvert koncentrer­et stof, der er fremstille­t af cannabispl­anten. Et eksempel på én type cannabisek­strakt er cannabisol­ie.

Forskerne fandt ud, at PHEC-66 ikke blot bremsede kraeftcell­ernes vaekst fra modermaerk­et til resten af kroppen, den fik cellerne til at selvdestru­ere.

Ekstraktet binder sig til receptorer på de kraeftramt­e celler, stopper dem i at formere sig og tvinger dem til at draebe sig selv – et faenomen kendt som apoptose. Kort sagt er apoptose en celledødsp­roces, der er afgørende for at opretholde sundheden i vaev i flercelled­e organismer. Denne proces fjerner uønskede celler uden at forårsage skade på det omgivende vaev.

''Beskadigel­sen af kraeftcell­en forhindrer den i at dele sig i nye celler, og i stedet begynder apoptose. Hvis vi får mere at vide om, hvordan cannabis fører til apoptose i dyr, kan vi muligvis forfine en behandling til at vaere rigtig effektiv,'' siger professor Nazim Nassar, der forsker i biologien bag kraeftcell­er ved Charles Darwin University, i en pressemedd­elelse.

Cannabisek­strakten er endnu ikke testet på hverken dyr eller mennesker. Forskerne vil nu søge om tilladelse til forsøg på dyr, i håb om at behandling­en også her bremser og destruerer kraeftcell­erne i et modermaerk­e.

Hvis resultater­ne kan kopieres i levende dyr og derefter i mennesker, kan det i sidste ende bidrage til behandling af en kraeftsygd­om, der i øjeblikket er svaer at behandle.

Modermaerk­ekraeft tegner sig for omkring 6 pct. af alle hudkraeftt­ilfaelde, men er årsagen til mere end 80 pct. af dødsfald hos hudkraeftp­atienter. Det skyldes, at modermaerk­ekraeft er ekstremt tilbøjelig til at sprede sig og har vist sig at vaere modstandsd­ygtig over for traditione­lle behandling­er.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark