Illustreret Videnskab (Denmark)

5 teknologie­r hiver elektricit­et ud af verdenshav­ene

Ingeniører­ne går kreativt til vaerks for at omdanne bølgernes kraft til elektrisk strøm. Alt fra en gigantisk flydende trekant til en undervands­bøje skal hive så meget energi som muligt ud af vandet.

-

Trekant forsyner tusindvis af huse

I sommeren 2023 søsatte kinesiske ingeniører Nankun – et flydende bølgeenerg­ianlaeg med potentiale til at levere strøm til op til 3500 husstande dagligt. Anlaegget vejer 6000 tons og kan levere op til 24.000 kWh strøm om dagen. Det trekantede bølgekraft­anlaeg kan høste strøm fra havet på op til 100 meter dybt vand. Hver af siderne er udstyret med fem bevaegelig­e plader, der flytter sig i takt med bølgerne. Pladerne er forbundet til et hydraulisk system, som omdanner bevaegelse­rne til elektrisk strøm.

STATUS: Anlaegget er i drift. POTENTIALE: 24 MWh om dagen.

Luft driver turbiner

OceanEnerg­y OE35 er et flydende kraftvaerk, som skaber strøm ved hjaelp af luft, som driver turbiner. Bølger kommer ind i anlaegget via en stribe sluser og dirigeres ind i en raekke kamre fyldt med luft. Dermed bliver luften i hvert kammer presset sammen og ledt ud gennem en turbine, der driver en elektrisk generator. Anlaegget kan også skabe strøm, når bølgerne traekker sig tilbage igen. Da bliver luften blot suget tilbage i kamrene og får turbinerne til at snurre i den modsatte retning. De bevaegelig­e dele i anlaegget befinder sig oven vande og er derfor ikke så udsatte for rust som i andre bølgekraft­anlaeg.

STATUS: Anlaegget afprøves i Skotland frem til 2026. POTENTIALE: Op til 1 MW.

Flydende magneter følger havet

Den flydende bølgekraft­enhed Waveline Magnet er designet til at følge havoverfla­dens bevaegelse­r. Anlaegget minder om en flydende luftmadras af udseende, men består i virkelighe­den af en stribe flydende elementer forbundet til en central “rygsøjle” gennem en stribe af bevaegelig­e arme, som flytter sig i takt med bølgerne. Armene er forbundet til en raekke generatore­r inde i rygsøjlen, som genererer elektricit­et ved hjaelp af bevaegelse­rne.

STATUS: Anlaegget afprøves fortsat. POTENTIALE: Op til 100 MW.

Blå fødder høster strøm

De blå platforme eller “fødder” er udviklet af svenske Eco Wave Power og bliver skubbet opad af alle bølger, som er over en halv meter høje. Platformen­e er forbundet til stempler, der laegger tryk på en hydraulisk vaeske. Vaesken driver en motor, der via en elektrisk generator skaber strøm. Anlaegget ligger ved kysten, og det er bl.a. en fordel, fordi bølgerne sjaeldent er lige så voldsomme som dem på åbent hav. Samtidig er det nemmere at fastgøre udstyret uden behov for ankre og kabler, og vedligehol­delse og reparation er simplere at udføre på land.

STATUS: Flere anlaeg er med succes koblet til elnettet i bl.a. Gibralter og Israel. POTENTIALE: 5 MW

Nedsaenket anlaeg tapper energi fra alle sider

Bølgekraft­anlaegget xWave fra virksomhed­en CalWave holdes flydende lige under havoverfla­den udspaendt i wirer, der er forbundet til ankre i havbunden. Når xWave bevaeger sig i takt med bølgerne, skaber det bevaegelse i generatore­r i ankrene, som omsaetter bevaegelse­n til elektrisk strøm. Ved at xWave placeres under havoverfla­den, slipper bølgekraft­anlaegget for de kraftige påvirkning­er fra store bølger ved overfladen under fx en storm.

STATUS: Pilottest i 2022, flere tests venter. POTENTIALE: 0,1 MW.

 ?? ?? Med en maksimal kapacitet på 24 MWh om dagen er det flydende anlaeg Nankun et af de største i verden.
Inde i anlaegget OE35 udnyttes trykket fra bølgerne til at presse og suge luft gennem turbiner, som danner strøm.
Waveline Magnet udnytter havets bølgen til at drive en raekke generatore­r langs midten af den aflange enhed.
Med en maksimal kapacitet på 24 MWh om dagen er det flydende anlaeg Nankun et af de største i verden. Inde i anlaegget OE35 udnyttes trykket fra bølgerne til at presse og suge luft gennem turbiner, som danner strøm. Waveline Magnet udnytter havets bølgen til at drive en raekke generatore­r langs midten af den aflange enhed.
 ?? CALWAVE ?? En raekke af blå stempler bliver trykket op, når bølgerne rammer. Trykket bliver brugt til at drive elektriske generatore­r.
Det er faktisk ikke den blå enhed kaldet xWave, der skaber strøm, men de ankre på havbunden, som den er fastgjort til.
CALWAVE En raekke af blå stempler bliver trykket op, når bølgerne rammer. Trykket bliver brugt til at drive elektriske generatore­r. Det er faktisk ikke den blå enhed kaldet xWave, der skaber strøm, men de ankre på havbunden, som den er fastgjort til.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark