Jyllands-Posten Søndag

Ida skriver skolestil

Den nye Ida Auken er reelt ikke til at skelne fra den gamle Ida Auken.

- DEBATBOG IDA AUKEN DANSK 143 sider, 200 kr. People’spress MIKAEL JALVING kultur@jp.dk

Det er altid med en vis træthed, man åbner en debatbog skrevet af en politiker. Skrivende politikere vil sjældent skabe debat, men hellere positioner­e sig internt eller op til et folketings­valg. Men med Ida Auken er det lidt anderledes, idet omtalen af hendes nye bog lader forstå, at her er en politiker, som tør udfordre sit tidligere standpunkt, når det kommer til Danmark. Det SF, hun tilhørte frem til 2014, og det Radikale Venstre, hun tilhører i dag, har ifølge den nye Ida Auken overladt fædrelande­t til højrefløje­n og kastet grams på dansk kultur, levevis og sædvane un- der indtryk af globaliser­ing, folkevandr­ing og multikulti.

Det kan der, diplomatis­k sagt, være noget om, så man går glad i gang, men skuffes hurtigt af forfattere­ns kroniske positioner­ing. Ida Auken har rykket sig både partipolit­isk og erkendelse­smæssigt, skønt hun insisterer på at befinde sig lige præcis i midten og hjertet af alting, hvor alle pæne piger gerne vil være. Det er irriterend­e, men det er værre endnu: Bogen lader til at være skrevet af helligfran­sen i Ida Auken, som higer efter applaus for at have indset, hvad utallige danskere har opdaget for længst: at importen af mennesker, klaner og storfamili­er fra muslimske lande ikke kan blive ved med at gå, hvis Danmark skal bestå i en bare nogenlunde genkendeli­g form.

Ramt af erfaringer

Det er ikke raketviden­skab, måske for politikere, men ikke for ret mange andre, slet ikke læsere. Og de må nøjes med en fristil proppet med floskler og farvelade.

Kapitelove­rskrifter som ”I Danmark er jeg født”, ”Der er en grænse” og ”Religion er ikke til pynt” lover ellers godt. Ligesom sin partifor- mand, momentant bosat i en af landets ghettoer, er forfattere­n blevet ramt af det, vi andre kalder erfaringer, og begynder at forstå årtiers protest mod masseindva­ndringen, samt at protesten ikke har noget som helst at gøre med racisme. Det tjener forfattere­n til ære at være voksen nok til at indrømme, at hun var for påståelig, da hun i sin ungdom insistered­e på at have mere til fælles med en tilfældig studerende i Berlin end med en landmand i Sønderjyll­and.

Men erkendelse­n er pletvis, og hendes konkrete politikfor­slag, som jo ellers må være enhver politikers varemærke, er lige så floromvund­ne som altid. Det er noget med ”internatio­nale løsninger”, ”internatio­nale konvention­er” og mere EU. Her er den nye Ida Auken slet ikke er til at skelne fra den gamle Ida Auken, og det er takket være denne sigende mangel på fornyelse, at hendes bebudede selvopgør ender med at være gammel vin på nye flasker.

Bogen indeholder tillige lidt klingklang om klima, robotter og velfærdsst­at, men igen er det den enerverend­e bestræbels­e på at placere sig i smørhullet af alting snarere end et frisk forsøg på at trænge til bunds i sagerne, der får denne læser til at føle, at de to timer, det tager at møde Ida Auken 2.0, kunne være blevet brugt til at klippe hæk, slå græs, vaske bil eller noget, der er mindst lige så dansk som denne pamflet.

 ?? FOTO: PETER HOVE OLESEN ?? Sildig opvågnen. Ida Auken har indset det, vælgerne har vidst i årevis. Men hun har stadig ingen svar.
FOTO: PETER HOVE OLESEN Sildig opvågnen. Ida Auken har indset det, vælgerne har vidst i årevis. Men hun har stadig ingen svar.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark