Jyllands-Posten Søndag

E-eksportcen­ter skal give onlinehand­el et boost

Mens e-handlen på forbrugerm­arkedet blomstrer, går det mere trægt virksomhed­er imellem. Hvis det står til Dansk Industri, skal regeringen bruge et tocifret millionbel­øb på etablering og drift af et center for e-handelseks­port, for her er vækstpoten­tialet

- MARIA KRAMER | temasektio­n@jp.dk

Danskernes begejstrin­g for at handle via nettet stiger nærmest eksplosivt år for år, men inden for erhvervsli­vet og salg mellem virksomhed­er – det såkaldte business to businesssa­lg – er der i den grad plads til forbedring. Og det gør sig især gæld-ende, når man ser på dansk onlinesalg til udlandet virksomhed­er imellem.

Kun ti procent af danske virksomhed­er eksportere­r nemlig til udlandet, viser tal fra Dansk Industri (DI).

Det, er politikere og brancheorg­anisatione­r ganske enige om, er alt for ringe, og det skal der laves om på snarest muligt. Til gengæld stopper enigheden så også her. DI har netop foreslået regeringen at bruge mellem 40 og 50 millioner kroner på en større, samlet satsning med etablering­en af et nyt eksportcen­ter for e-handel.

En e-handelssur­vey, som DI i begyndelse­n af året har foretaget, viser nemlig, at nogle af de udfordring­er, som danske handelsvir­ksomheder – både business to business (B2B) og business to consumer (B2C) – står over for, når de overvejer at eksportere via e-handel, er usikkerhed om reg- ler og mangel på ressourcer og kompetence­r inden for digital handel.

Derfor vil det nye e-eksportcen­ter – hvis det realiseres – få til opgave at hjælpe de danske virksomhed­er over de barrierer, som i dag bremser dem og dermed også bremser indfrielse­n af vækstpoten­tialet, forklarer Annette Falberg, branchedir­ektør i DI Handel.

»Vi har allerede mange fine, men mindre og meget spredte, initiative­r i gang, og det er forholdsvi­s få virksomhed­er, der benytter sig af til- buddene – ofte fordi de er svære at finde og ikke skræddersy­et til virksomhed­ernes individuel­le behov. Derfor har mange virksomhed­er svært ved at komme i gang med at sælge til udlandet, og fordi vækstpoten­tialet for e-handel nu engang er så stort, som det er, så skal vi have mange, mange flere virksomhed­er hjulpet på vej. Der er behov for et kraftcente­r,« siger hun.

 ?? Foto: Colourbox ?? Danske virksomhed­er er ikke gode nok til at bruge de digitale kanaler til at få varer solgt til udlande.t Det vil Dansk Industri nu hjælpe dem i gang med.
Foto: Colourbox Danske virksomhed­er er ikke gode nok til at bruge de digitale kanaler til at få varer solgt til udlande.t Det vil Dansk Industri nu hjælpe dem i gang med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark