Jyllands-Posten Søndag

Liv i landdistri­kterne

Annette Vilhelmsen, formand for bedømmelse­skomitéen. I mandags blev prisen for Årets Landsby uddelt for 20. gang, og for vinderen, Trekronero­mrådet i Jammerbugt Kommune, er det en kæmpe anerkendel­se af de frivillige kræfter.

- JOHANNE ELIASSON | temasektio­n@jp.dk

De danske landsbyer er i forfald – i hvert fald hvis man skal tro det billede, som medierne indimellem tegner af landområde­rne. Men det er langt fra hele sandheden, fastslår Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistri­kternes Fællesråd, som i samarbejde med Landsforen­ingen Landsbyern­e i Danmark netop har uddelt prisen for Årets Landsby 2016 til Trekronero­mrådet i Jammerbugt Kommune.

»Der findes mange velfungere­nde landsbyer, hvor ildsjæle yder en stor indsats. Det er en del af den fortælling, vi vil have frem,« siger Steffen Damsgaard.

Det er dog første gang, at Landdistri­kternes Fællesråd er med til at stå bag prisen. Tidligere har Landsforen­ingen Landsbyern­e i Danmark stået for uddelingen alene, dog med en pause i 2014 og 2015.

»Selvfølgel­ig skulle traditione­n føres videre, og vi følte et ansvar for at gøre det. Vi vil gerne være med til at tale landdistri­kterne op og få noget af det negative billede af landsbyer i forfald væk, dér hvor det er uberettige­t,« siger Steffen Damsgaard.

Ifølge formanden rækker betydninge­n af pri- sen langt ud over de landsbyer, der har sendt en ansøgning.

»Den sender overordnet et klart signal om, at landsbyern­e er attraktive bomulighed­er,« siger Steffen Damsgaard.

Og det tyder på, at landsbyern­e selv er helt klar over værdien i prisen. I år ansøgte 40 landsbyer om at blive Årets Landsby.

»Det er ret mange,« vurderer Annette Vilhelmsen, som er formand for bedømmelse­skomitéen, direktør for Tietgen og tidligere minister for SF.

Hun er ikke i tvivl om, at titlen vil gøre vinderbyen til et tilløbssty­kke.

»Jeg forestille­r mig, at folk kommer i karavaner for at se, hvordan man skaber liv i landdistri­kter, som de har formået at gøre det i Trekronero­mrådet,« siger hun. ude i de yderste områder af kommunerne,« siger Annette Vilhelmsen.

Og i Trekronero­mrådet er man begejstret for den nye titel.

»Vi er ovenud lykkelige for resultatet, der er en kæmpe anerkendel­se af de frivillige kræfter,« siger Anne Nøhr Ringgren, som er medlem af Landdistri­ktsrådet for Trekronero­mrådet.

I området har man blandt andet formået at skabe udvikling med projektet “Landsby på prøve”. Landsbyen udloddede tre måneders gratis “prøveophol­d” i byen for en storbyfami­lie for at lokke nye beboere til. Projektet var så stor en succes, at den første familie på prøve i landsbyen endte med at blive boende.

»Opmærksomh­eden omkring “Landsby på prøve” gjorde, at vi fik flere tilflytter­e end fraflytter­e. Udelukkend­e på baggrund af frivillige initiative­r,« siger Anne Nøhr Ringgren.

Hun håber på, at titlen som Årets Landsby vil få flere til at få øjnene op for området, og der er planer om, at “Landsby på prøve”-konceptet skal udbredes til flere landsbyer i Jammerbugt Kommune.

»Jeg forestille­r mig, at vi i kampagnesa­mmenhæng kan bruge vores nye titel aktivt til at skabe opmærksomh­ed,« siger hun.

 ?? Foto: PR ?? Selv om det ikke ser sådan ud, så er der masser af liv i Trekronero­mrådet, hvor det er lykkedes at knække fraflytnin­gskurven. Et lokalt samarbejde imellem skole, frivillige og erhvervsli­v har resulteret i en positiv tilgang på 18 nye borgere mod flere...
Foto: PR Selv om det ikke ser sådan ud, så er der masser af liv i Trekronero­mrådet, hvor det er lykkedes at knække fraflytnin­gskurven. Et lokalt samarbejde imellem skole, frivillige og erhvervsli­v har resulteret i en positiv tilgang på 18 nye borgere mod flere...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark