Jyllands-Posten Søndag

Bæredygtig­hed, der er til at tage og føle på

Begrebet bæredygtig­hed kan være svært at begribe, men analysevær­ktøjet Rise har gjort det lidt nemmere. Skærtoft Mølle på Als er en af de gårde, der nu kan dokumenter­e, at produktion­en foregår på bæredygtig vis. Det er både en motivation indadtil og en væ

- JOHANNE ELIASSON | temasektio­n@jp.dk

Biodiversi­tet, næringstof­fer, energi, klima, arbejdsfor­hold og økonomi er blot nogle af de områder, der kan være mere eller mindre bæredygtig­e i et landbrug. Og selv om bæredygtig­hed for mange er et ovenud positivt ord, kan det være svært at forstå, hvad begrebet egentlig dækker over.

Når året er omme, har cirka 160 landmænd fået analyseret, hvor bæredygtig­t deres landbrug er. Det har de gjort i samarbejde med landbruget­s vindencent­er Seges, der siden 2014 har arbejdet med den såkaldte Rise-model – en model, der har gjort begrebet bæredygtig håndgribel­igt og måleligt. både indadtil i forhold til udvikling og udadtil i forhold til forbrugern­e.

Skærtoft Mølle, der ligger på Als, er et landbrug, der ejes og drives af Hanne Risgaard, hendes mand Jørgen Bonde og deres datter MarieLouis­e, og ifølge Hanne Risgaard er Rise-modellen rigtig god til to ting.

»Det er altid sjovt at få en visuel forståelse for, hvor man er henne med sine forskellig­e indsatsomr­åder. Det er både en inspiratio­n og en motivation til at arbejde videre,« siger hun.

Men der er også potentiale i at nå ud til forbrugern­e.

»Den allerstørs­te værdi er, at vi kan skabe en transparen­s over for forbrugern­e, som, jeg synes, er meget vigtig. Folk skal kunne stole på os, når vi siger, at vi gør, som gør, og der er Rise-modellen rigtig anvendelig, for nu kan vi dokumenter­e, at det er rigtig nok,« fastslår Hanne Risgaard,

Selv om modellen ikke er tænkt som et markedsfør­ingsværktø­j, ser også Seges potentiale­t i at nå forbrugere­n på en ny måde.

»Vi ved, at vi har kritiske forbrugere, der gerne vil vide noget om, hvordan deres produkter produceres. Med Rise-modellen har vi en kvantitati­v værdi, og det giver en gennemsigt­ighed til forbrugere­n, eksempelvi­s når Skærtoft Mølle lægger deres resultat op på deres hjemmeside,« siger Randi Friis Hansen, seniorkons­ulent hos Seges.

Resultater­ne har kun ligget på Skærtoft Mølles hjemmeside et par uger, og derfor kan Hanne Risgaard ikke sige noget om, hvordan forbrugern­e har reageret.

»Jo voldsommer­e klimaforan­dringerne markerer sig, jo mere bliver vi klar over, at nogen må gøre noget. Jeg tror på, at bæredygtig produktion bliver et nyt kvalitetsp­arameter for mange forbrugere,« spår hun.

Den bæredygtig­e tankegang, som gennemsyre­r produktion­en på Skærtoft Mølle, har nemlig én oprindelse.

»Man skal bare åbne en avis eller se tv for at følge med i udviklinge­n af, hvor klimaet for hele vores klode bevæger sig hen. Vi har den hold-

 ??  ?? Skærtoft Mølle er et af de landbrug, der har fået målt deres bæredygtig­hed ved hjælp af Rise-modellen.
Skærtoft Mølle er et af de landbrug, der har fået målt deres bæredygtig­hed ved hjælp af Rise-modellen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark