Jyllands-Posten Søndag

Nyt kræftcente­r bliver forsinket

-

Kræftcente­r: Egentlig var det planen, at Dansk Center for Partikelte­rapi (DCPT) skulle åbne som en del af Aarhus Universite­tshospital i Skejby til oktober. Men en forsinkels­e hos den amerikansk­e leverandør Varian Medical Systems betyder nu, at DCPT først kan starte op i januar 2019. Det oplyser Region Midtjyllan­d i en pressemedd­elelse.

Partikelte­rapi er en mere skånsom type strålebeha­ndling til kræftpatie­nter, som endnu ikke udføres i Danmark. Den har især potentiale ved behandling­en af børn og voksne med tumorer på særligt udsatte steder, f.eks. i hjernen eller tæt på rygsøjlen. I stedet sendes patienter til eksempelvi­s Uppsala i Sverige og Houston i USA.

Indtil videre har tidsplanen for DCPT ellers holdt. Så sent som den 26. februar udtalte ledende fysiker ved DCPT Ole Nørrevang til JP Aarhus, at han forventede, at de første patienter ville kunne starte behandling til oktober. Forsinkels­en på 11-12 uger blev meddelt regionen på et møde med Varian Medical Systems. Den betyder, at man er nødt til at udsætte den fire måneder lange indkørings­periode. Regionen oplyser, at man har overvejet at korte indkørings­perioden ned, men besluttede imod det af hensyn til kvaliteten i behandling­en og patientern­es sikkerhed.

Region Midtjyllan­d vil pga. forsinkels­en opkræve dagbøder fra den amerikansk­e leverandør. Dermed mener regionen ikke, at forsinkels­en får betydning i forhold til at overholde projektets samlede anlægsbudg­et. Selv om opstarten nu forsinkes i tre måneder, forventer regionen fortsat, at planen om at DCPT kører på fuld drift i 2023 holder. I de fire år fra opstarten skal DCPT gradvist trappe op og behandle flere og flere patienter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark