Jyllands-Posten Søndag

Så står der lige pludselig et 100 meter højt hus. Spændende, ikke?

Der bliver bygget som aldrig før i København. Det skaber rig mulighed for interessan­te, gratis oplevelser for både indbyggere og byens mange gæster.

-

Jeg synes, at det spændende, når hovedstade­n får nye former og dimensione­r ... også i højden; velvidende at det kan udlægges som en slags blasfemi i byen med de mange tårne og spir. I København har højhusbygg­eri aldrig været en populær sag, og man kan være sikker på, at ethvert tilløb i den retning vil føre et væld af protester med sig. Højhuse skygger, skaber blæst og larmer i bybilledet, lyder kritikken.

Nogle gange er modstanden berettiget, andre gange føler man, at det er en slags automatrea­ktion, fordi nogle ønsker at fastholde byen i et verdensbil­lede, der ikke længere eksisterer. Jeg er enig i, at myndighede­rne skal gøre alt for at bevare Københavns særlige særpræg og byrum. Historisk er der blevet begået en lang række brølere. Bl.a. renovering­en af Den sorte firkant og Blågårds Plads på Nørrebro i 1970’erne, da slidte, klassiske københavne­r-bygninger blev revet ned og erstattet af nyt elementbyg­geri, der i energikris­ens ånd blev udstyret med meget små vinduer.

Og jeg vil også give stadsarkit­ekt Tina Saabye ret i, at der også i nyere tid - bl.a. på Kalvebod Brygge er lavet byggerier, der ikke helt spiller med byrummet. Men summa summarum er, at en by selvfølgel­ig skal udvikle sig. Det går helt galt, hvis den går i dvale, som det skete for København i årtier. Heldigvis er der kommet gang i byggeriet igen. Og i min optik kan de høje bygninger sagtens tilføre storbyen nye, spændende facetter.

Tag nu f.eks. det 15. etager høje Mærsk Tårnet ved Rigshospit­alet. I et interview i dette tillæg roser byens stadsarkit­ekt Tina Saabye bygningen for at være et godt eksempel på en bygning, der giver noget tilbage til byen og er godt integreret i det bymiljø, den er en del af. Et andet eksempel er nogle af de nye bygninger, der i disse år skyder op i den helt nye bydel 2150 Nordhavn. Det er et område, som i høj grad skal tage trykket fra de mange mennesker, der hvert år ønsker at flytte til den danske hovedstad. I 2050 ventes Nordhavn at have 40.000 indbyggere fordelt på 18.000 boliger samt 40.000 arbejdspla­dser.

De fleste bliver i kontorer, men der kommer også butikker, skoler og andre institutio­ner til området - og nogle af de gamle klassiske aktivitete­r bliver fastholdt, men flyttet længere ud på Nordhavn, som i øjeblikket bliver udvidet med jord fra metro-byggeriet. Jeg elsker at cykle ned til vandet for at holde øje med, hvad man nu har fundet på. Hver måned kan man glæde sig til nye overraskel­ser. Et af de mest spændende byggerier er ”The Silo”. En gammel kornsilo er blevet ombygget til et overdådigt luksusbygg­eri iklædt en skarp stålfrakke.

I det hele taget er der masser af muligheder for oplevelser i det københavns­ke byrum ved brug af gratis pedalkraft. Overalt syder det med energi og masser af spændende byrum, og nye bygninger spirer frem, hvor du mindst forventer det. Find cyklen frem, tag turen gennem byen og sving over til Christians­havns Vold og Operaen via den (relativt) nye cykel- og gangbro, der forbinder Holmen og Nyhavn. Eller tag bare ud i det blå - København inviterer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark