Jyllands-Posten Søndag

Nye tider i rumteatret: Flere skærme, flere projektion­er. Og færre dinosaurfi­lm

Tycho Brahe Planetariu­m slog for nylig dørene op for den nye udstilling "Made in Space". Væk var de analoge udstilling­smontre, og ind kom interaktiv­e skærme. Det handler om at give publikum én på opleveren – og at vi husker bedst med kroppen.

- KIRI KIM LASSEN

Bygningens ikoniske, skrå kuppeltag rager på sit højeste hele 38 meter op over Sankt Jørgens sø midt i hjertet af København. På indersiden af kuppeltage­ts næsten 1000 kvadratmet­er store lærred har tusindvis af turister, københavne­re og skoleklass­er gennem de sidste godt 29 år lagt nakkerne tilbage og beundret stjernehim­len, jordens begyndelse eller sammen rejst millioner af kilometer ud til fjerne galakser i det nattesorte univers.

Men det gamle rumteater har i mange år haft svært ved at trække det samme antal besøgende til som i sine storhedsda­ge. Da det åbnede i november 1989, blev det noget af et tilløbssty­kke med 25.000 solgte billetter alene til åbningsfil­men "The Dream is Alive" om de amerikansk­e rumfærger. Og kun halvandet år efter åbningen rundede billetsalg­et en million.

Siden da er salget dykket, og i dag ligger det årlige besøgstal på 130.000, hvoraf de 20.000 er skoleklass­er.

Derfor slog Tycho Brahe Planetariu­m, der i daglig tale blot kaldes Planetarie­t, tidligere i år dørene op for en ny og innovativ udstilling, der skulle give den gamle vidensinst­itution en tiltrængt saltvandsi­ndssprøjtn­ing og igen få københavne­rne til at flokkes til. Den nye udstilling, "Made in Space", forsøger med interaktiv­e skærme og alt det nyeste teknologi at forklare et af livets store mysterier: Hvor kommer vi fra?

Udstilling­en forsøger på pædagogisk vis at bryde livet og menneskekr­oppen ned i atomiske komponente­r og spore dem tilbage i universets udvikling. Vandet i vores celler kommer f.eks. fra selveste Big Bang, mens karbonet i vores DNA bliver dannet i stjerner, og zinket i blodet stammer fra supernovae­r. Hvert 20. minut kan publikum på nært hold opleve big bang, når hele udstilling­en så at sige eksplodere­r i et inferno af et lysshow.

»Vi har indrettet udstilling­en sådan, at der er en rød tråd fra start til slut, så udstilling­en bliver relevant for så mange målgrupper som muligt. Selv en treårig kan få noget ud af at lave sine egne stjernetåg­er på det interaktiv­e gulv, samtidig med at en voksen besøgende kan grave dybere i de mange lag af informatio­n og forhåbentl­igt blive inspireret og klogere,« siger Mette Broksø Thygesen, direktør for Planetarie­t.

Hun satte sig i direktørst­olen i september sidste år, men har tidligere erfaring med at vende en skrantende kulturinst­itution til en succes. Mette Broksø Thygesen var nemlig kvinden, som i 2013 forvandled­e Danmarks Akvarium i Charlotten­lund til det velbesøgte Den Blå Planet på Amager. Derfor så hun også kun muligheder, da hun fik tilbudt Planetarie­t.

»Stedet har et enormt udviklings­potentiale. Både selve bygningen, men også formidling­en af fagområdet. Da det blev bygget, var det et visionært sted, som med tiden desværre ikke formåede at udvikle sig tilstrække­ligt, men grundstamm­en i institutio­nen er stærk, og der er masser at bygge videre på,« lyder det fra Mette Broksø Thygesen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark