Jyllands-Posten Søndag

Københavns stadsarkit­ekt: Det handler om, hvordan bygningern­e lander i byen

Frem til 16. maj kører Copenhagen Architectu­re Festival, hvor du kan man komme på cykeltur med stadsarkit­ekt Tina Saabye, der guider til byens nye bygninger. Her fortæller hun om, hvordan forskellig­e samfundsvæ­rdier præger hovedstade­ns arkitektur.

- MICHELLE ARROUAS

bidrager til byen og ikke kun til dem, der skal bruge dem.

Grunden til, at det ikke virker der, er, at der ikke er så meget kontakt mellem dem inde i husene og dem, der går forbi udenfor, fordi man ikke kan kigge ind i husene. De er enten helt sorte, lavet i reflektere­nde glas eller har vinduer så højt oppe, at man ikke kan se ind i dem. Og så bidrager bygningern­e ikke med aktivitet til havnefront­en, fordi man går ind og ud af dem fra parkerings­pladsen på den anden side af bygningen.

I dag ville man klart have lagt hovedindga­ngen ude ved vandet, så der ville være flere mennesker på havnefront­en og mere liv..« Hvor meget lægger du mærke til byrum og arkitektur, når du rejser? »Som man kan se, hvis man følger mig på Instagram, så kan jeg slet ikke lade være med at lægge mærke til arkitektur og især hvordan bygninger bidrager til byrummet. Vi kan lære meget af de gode og dårlige eksempler fra udlandet, og jeg kan slet ikke lade være med at iagttage, observere og fotografer­e, når jeg er i andre byer. Det er en del af mit fag.« de har været specielt gode til at byplanlægg­e i London, men når man kommer udenfor højhuskvar­tererne og ud i boligkvart­ererne, synes jeg, det er fantastisk at se de her rækkehuse, der har helt fantastisk­e forhaver. De er ikke særligt store, men det er et eksempel på, hvordan man kan bygge tæt i en by på en lavere skala, og det synes jeg, er ret fascineren­de. Derudover kan vi lære meget af Amsterdam, hvor der også er en masse spændende byrum på grund af arkitektur­en.«

blev opført i 1700-tallet, men blev skadet under en brand i 2010. Efter syv års restaureri­ngsarbejde, ledt af Wohlert Arkitekter, er palæet nu igen åbent for offentligh­eden.

er en gammel kornsilo, der blev lavet om til 38 boliger. Den blev opført i 2017 og er tegnet af COBE.

var en af Danmarks første funkisboli­ger, da den blev opført i 1939. Siden er den blevet nyindrette­t og blev opført i 2015, tegnet af Vandkunste­n.

Siden 1970’erne har der været et hul i husrækken i denne københavns­ke gade, men nu står der et nybygget hus. Det blev opført fra 2015-2016 og er tegnet af Entasis.

er en 12 etager høj bygning i Nordhavn. Tårnet blev opført i 2017 og er tegnet af Praksis Arkitekter.

 ??  ?? Tina Saabye kigger bl.a. mod London og Amsterdam, når hun skal hente inspiratio­n til arkitektur­en i København. De otte nye byggerier i København, som byens borgere kan stemme om i konkurrenc­en om arkitektur­festivalen­s publikumsp­ris, er: Mærsk Tårnet,...
Tina Saabye kigger bl.a. mod London og Amsterdam, når hun skal hente inspiratio­n til arkitektur­en i København. De otte nye byggerier i København, som byens borgere kan stemme om i konkurrenc­en om arkitektur­festivalen­s publikumsp­ris, er: Mærsk Tårnet,...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark