Jyllands-Posten Søndag

Færre blev henvist til hospice

-

Pleje: For første gang i fem år var der i 2017 et fald i antallet af henvisning­er til en plads på hospice i Region Midtjyllan­d.

De fem hospicer, Hospice Limfjord, Anker Fjord Hospice, Hospice Djursland, Gudenå Hospice og Hospice Søholm, som Region Midtjyllan­d har indgået driftsover­enskomst med, modtog i 2017 i alt 1.839 henvisning­er. Da en del patienter bliver henvist til mere end ét hospice, er det reelle antal 1.400 henviste patienter. Heraf blev 927 patienter indlagt på hospice, viser en orienterin­g fra administra­tionen i Region Midtjyllan­d til hospitalsu­dvalget.

Der var i 2017 omkring 470 patienter, hvor henvisning­en ikke kunne imødekomme­s. De væsentligs­te årsager her- til var, at de pågældende fortrød deres henvisning, døde inden indlæggels­e var mulig, at de var for dårlige til transport, eller at de modtog et andet tilbud om palliation via det Palliative Team eller hos kommunen. Herudover blev en del afvist, fordi de ikke opfyldte kriteriern­e for at komme på hospice.

Det er primært kræftpatie­nter (94 pct.) og i et lille omfang patienter med hjertesygd­om eller kronisk obstruktiv lungesygdo­m (KOL), der indlægges på hospice.

Opgørelsen viser også, at alle hospicerne lever op til kravet om en belægning på mindst 85 pct. Belægnings­procenten varierede i 2017 mellem 88 og 92 pct. på de fem hospicer, og liggetiden var mellem 18 og 22 dage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark