Jyllands-Posten Søndag

Kork er fremtidens bæredygtig­e materiale

Badekar, sko, brandfri isolering, husfacader, biler, lyddæmpend­e gulve og maling er blot en håndfuld af de produkter, der i dag kan laves af kork. Et superbæred­ygtigt materiale, da kork ikke kræver fældede træer, men er skrællet bark, der vokser frem igen

- JULIE VÖGE | bolig@jp.dk

Tyren Ferdinand har just hittet på alverdens biograflær­reder. En tyr, der hellere vil ligge i korkegens skygge og dufte til blomster frem for at stange matadorer i en tyrefægter­arena. I korktræets skygge kan Ferdinand også snildt ligge i hundredvis af år, for så gammel bliver egetræssor­ten, hvis bark er kork. Korkegen vokser i skovlignen­de områder i Sydeuropa og Nordafrika og især i Portugal, der producerer ikke mindre end knap halvdelen af al kork i verden. I Portugal er korkegetræ­erne næsten fredet på linje med Indiens hellige køer.

Kork er nemlig en væsentlig økonomisk indtjening­skilde for landet, og så er korkplanta­gerne, eller Montados som portugiser­ne kalder dem, på sin vis det sidste værn mod, at Sydeuropa forvandles til Saharalign­ende ørken. Uden korkplanta­gerne til at holde på jorden i et stormfuldt område, til at give næring til en ellers tør jord – og suge vand op i regnperiod­er – vil store dele af især Portugal og Nordafrika blive goldt. Desuden er der i plantagern­e et rigt dyreliv, specielt mange fuglearter, hvis overlevels­e afhænger af, at korktræern­e bliver ved med at være der. Fakta, som altså har fået portugiser­ne til at indføre en masse beskyttend­e restriktio­ner omkring korkegen. Det betyder bl.a., at hvert korktræ skal være mindst 25 år gammelt og af en bestemt tykkelse, før barken må høstes. Det må den så i øvrigt kun hvert niende år, hvor to mænd ved håndkraft og med økse høster omkring 30 kilo kork fra blot ét træ. Herudover sluger korktræer en del CO2 og er derfor et vigtigt våben i kampen mod hastig global opvarmning, hvorfor det er i vores alles interesse, at korkplanta­gerne ikke ryddes. Det er der nu heller ingen planer om, men det er klart, at jo mere kork, vi forbrugere køber, des lettere er det for korkproduc­enterne at se en idé i at blive ved med at plante nye og flere korktræer. tusindvis af laminerede korkplader på køkkengulv­et, så det ligner barndomshj­emmet fra 1970’erne eller proppe millioner af vinflasker?” Lige netop det spørgsmål slår hovedet på sømmet i korkproduc­enternes store udfordring. Nemlig at rigtig mange mennesker uden for Portugal anser kork for at være et materiale, der havde sin storhedsti­d for mange årtier siden, og hvis anvendelse­smulighede­r er yderst begrænsede. En opfattelse, som korkproduc­enter i disse år forsøger at ændre ved at få flere især designere, arkitekter og entreprenø­rer til at få øjnene op for korkens kvaliteter.

»I Portugal undrer vi os over, at en så stærkt miljøbevid­st befolkning­sgruppe som den skandinavi­ske ikke i højere grad tager et 100 pct. naturmater­iale som kork til sig,« siger João Rui Ferreira, der er direktør i den portugisis­ke korkorgani­sation Apcor.

For jo det må siges at være bæredygtig­t ikke at skulle fælde træer for at få kork, men at du skræller barken af, hvorefter træet straks begynder at

 ??  ?? Der findes ingen spild i korkproduk­tionen. Alt kan bruges. Selv findelte rester som her, der oftest genanvende­s til isolerings­materiale.
Der findes ingen spild i korkproduk­tionen. Alt kan bruges. Selv findelte rester som her, der oftest genanvende­s til isolerings­materiale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark