Jyllands-Posten Søndag

»Fæld ikke træerne – brug barken«

Sådan siger den russiske designer Anastasiya Koshcheeva, som har taget et gammelt hensygnend­e håndværk fra Sibirien, hvor hun er opvokset, og nyfortolke­t det i moderne stil: Hun bruger birkebark i indretning­en – til alt lige fra lågkrukker i køkken og bad

- LOUISE WITT | bolig@jp.dk

Hun skulle flytte hele vejen fra sin hjemegn i Sibirien og til Tyskland for at studere design, før Anastasiya Koshcheeva fik øjnene op for kvaliteter­ne ved et gammelt håndværk, som hun er vokset op med. Håndværket udspringer af de kæmpestore tætte skove af bl.a. birketræer, den såkaldte sibiriske tajga, der er rundt om hendes hjemby Krasnoyars­k, som er en af Sibiriens største byer. Gennem generation­er har det været almindelig­t, at træernes bark er blevet høstet og brugt til alt muligt i hjemmet – som nu f.eks. det saltkar og den honningkru­kke, lavet af Anastasiya Koshcheeva­s oldemor, som har stået i familiens køkken, så længe hun kan huske. Et par gamle pyntesko i birkebark har forældrene f.eks. også stående for nu at nævne noget helt andet

Da Anastasiya Koshcheeva som 18-årig flyttede til byen Rosenheim nær München for at studere design, havde hun flere af hjemegnens krukker i birkebark med blandt sine flyttesage­r. Hun tænkte egentlig ikke så meget over de bøtter, før de forputtede sig i køkkenskab­ene i hendes nye hjem, og hun genfandt dem to år senere, hvor de kiks og kerner, hun havde opbevaret dernede i, var lige så friske og spiselige, som da hun fyldte dem i.

»Når man først får øjnene op for birkebark som materiale, er det svært ikke at blive begejstret,« siger hun.

»Historisk er birkebark blevet brugt til opbevaring, fordi bøtterne holder maden frisk i længere tid. Lige pludselig kunne jeg se, hvor sejt det her naturmater­iale egentlig er. Jeg fik lyst til at give det nyt liv, for birkebark spiller ikke længere nogen rolle i hverdagen i Sibirien, og de unge får ikke længere overlevere­t håndværket fra de ældre – det regnes for gammeldags, og i dag bruges birkebark mest til f.eks. souvenirs, der bliver solgt i lufthavnen, eller ting, der sælges på kitschede markeder,« siger Anastasiya Koshcheeva.

Da hun skulle lave sit bachelorpr­ojekt som designstud­erende, blev fokus, hvordan hun kunne få revitalise­ret birkebark i et nutidigt designudtr­yk – og det samme var udgangspun­ktet for hendes master. Som færdigudda­nnet havde hun således for længst udviklet nye designidée­r i birkebark og skabt grundlaget for egen virksomhed, Moya, som betyder “min” på russisk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark