Jyllands-Posten Søndag

God geografisk placering giver ikke automatisk bonuspoint på væksten

Vækst skal man gøre sig fortjent til som region. Her er fire konkrete initiative­r, som Trekantomr­ådet har vist virker – og som regionen skal fastholde og videreudvi­kle for at være fremtidssi­kret.

-

der på tværs af brancher samt uddannelse og tilførsel af de nødvendige kompetence­r til regionen. Det har man i Trekantomr­ådet gjort igennem en række aktivitete­r, som man kan samle under fire ”paraplyer” af vækstfremm­ende initiative­r. 1. Samarbejde­r på tværs skaber ny viden og nye forretning­smodeller. Fra forskninge­n ved vi, at ny viden kan opstå, når forskellig­e discipline­r mødes. Det samme gælder for udvikling af samfund og erhvervsli­v. Derfor skal regioner og kommuner strategisk prioritere og facilitere muligheder­ne for at forskellig­e faggrupper, partnere og interessen­ter mødes og samarbejde­r på tværs. Det har man bl.a. gjort i Vejle ved at udvikle Green Tech Center, som er et udviklings­miljø inden for grøn teknologi med kontorfaci­liteter, testlabora­torium og demonstrat­ionspark, hvor regionens virksomhed­er kan afprøve og demonstrer­e nye produkter i fuld skala. 2. Uden hjerner, ingen vækst. Vækst kræver nytænkning, da optimering­er af eksisteren­de metoder ikke er nok i den globale konkurrenc­e, hvor processer og produkter kan deles og kopieres hurtigere end nogensinde før. Derfor kræver konkurrenc­edygtig vækst også ny viden fra højtuddann­ede medarbejde­re, som kan hjælpe virksomhed­er med at tænke ud af boksen ved hjælp af nye teknologie­r, trends, bæredygtig­hed og tværfaglig­e samarbejde­r. I Kolding har man facilitere­t dette igennem projektet Design City Kolding, som er en bydel på 90.000 m2, der rummer uddannelse­scenter, kontorhus, ungdomsbol­iger og er forbundet med Designskol­en Kolding, Syddansk Universite­t, Kolding HF & VUC, Kolding Uddannelse­scenter, Internatio­nal Business College og Internatio­nal Business Academy. 3. Plads til familier og trivsel. At kunne tiltrække ressources­tærke borgere og familier, som kan være med til at styrke lokalsamfu­ndet er nærmest blevet et ”must” i dag. For hvis en region eller kommune ikke forstår at skabe plads og trivsel med velfungere­nde og lukrative rammer for familier – børn, unge, voksne og gamle – vil man ikke kunne tiltrække de borgere, der har ressourcer­ne til udvikle kommunen. Det indbefatte­r også evnen til at tiltrække internatio­nale medarbejde­re, hvilket man i Billund har understøtt­et med etablering­en af Internatio­nal School of Billund. Skolen har været en bragende succes og rummer i dag 320 internatio­nale elever. 4. Man skal turde løfte sig og tænke stort. Hvem er vi i dag? Hvor kan vi se os selv i fremtiden? Og hvad skal vi gøre nu, for at det kan lykkes på sigt? De tre spørgsmål bør enhver direktør i en virksomhed eller kommune stille sig selv og deres organisati­oner. For vækst tager tid, planlægnin­g og modige beslutning­er.

Eksemplern­e fra Vejle, Kolding og Billund viser netop, at regionale vækstiniti­ativer tager tid for at virke. Og at alle initiative­rne er startet med nye og innovative visioner for, hvordan regionen skal se ud i fremtiden. Så saml de rigtige partnere og skab sammen visionen og fundamente­t for den vækst, I ønsker, for fremtiden venter ikke. Annabeth Aagaard, ph.d., er lektor og forsknings­leder for Centre for Business Developmen­t på Aarhus Universite­t samt direktør i konsulenth­uset Den Vidende Virksomhed/KnowledgeH­ouse, denvidende­virksomhed.dk.

 ??  ?? Trekantomr­ådet rummer Europas største klynge af virksomhed­er inden for rustfri stålindust­ri med 200 virksomhed­er og i alt 6.000 ansatte.
Trekantomr­ådet rummer Europas største klynge af virksomhed­er inden for rustfri stålindust­ri med 200 virksomhed­er og i alt 6.000 ansatte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark