Jyllands-Posten Søndag

Fritidshus­et må gerne have gulvvarme og wi-fi

Danskerne kræver i stigende grad modernitet og komfort i fritidshus­et. Bolig har talt med tre eksperter, som giver hvert deres bud på tendensern­e.

- JENS HENRIK NYBO | bolig@jp.dk

Det mindre sommerhus med rustik atmosfære og nogle årtier på bagen, men som mest egner sig til sporadiske besøg og yderst sjældent benyttes i vintermåne­derne. Eller det opdaterede fritidshus med moderne bekvemmeli­gheder som er nemt og hurtigt at varme op med lavenergi på en januardag med minus ti grader udenfor. Begge yderpunkte­r tiltrækker fortsat hvert sit klientel, men meget tyder på, at tendensen går i retning af, at flere i dag – og formentlig også fremover – foretrække­r den superlækre udgave, som reelt kunne danne helårsboli­g. Tal fra Boliga.dk fortæller, at salgskvadr­atmeterpri­sen for sommer- og fritidshus­e solgt i 2017 og indtil nu er højest blandt de ældste huse, bygget i perioden 1929 til 1938 – altså liebhaverh­use – samt de nyeste, opført fra 2009 og til nu. Her var kvadratmet­erprisen henholdsvi­s 28.000 kroner og knap 19.000 kr. tion. Igennem de 25 år, vi har arbejdet, ser vi en tydelig retning, hvor der er kunder, som er tro mod de gamle, traditione­lle typer af sommerhuse, der typisk er bygget i 1950’erne og 1960’erne i træ, sortmalet og med tagpap, og som ikke må være for prangende. I den anden ende ser vi et stigende antal kunder, som vælger den moderne udgave, og ofte er der i dette segment en del forretning­sbaserede kunder, typisk med henblik på udlejning, som også spekulerer i, at aktivitets­facilitete­r skal være til stede ved fritidshus­et,« siger han.

Endelig fremhæver Michael Holm Pedersen, at funktional­itet er et vigtig parameter:

»Mange vælger nogle år før pensionist­tilværelse­n at opføre og indrette huset med henblik på at kunne bruge det som helårsboli­g den dag, hvor de så endeligt vælger at træde tilbage fra arbejdsmar­kedet.«

Med hensyn til beliggenhe­d og lokalitet ser Michael Holm Pedersen ikke den store forandring igennem de seneste tre årtier.

»Det er fortsat især Vestkysten, men også områder ved vand i Østjylland og på Fyn og Sjælland, der trækker. Udlejerne er dog mere villige til at gå på kompromis med beliggenhe­den, end de, der alene vil bruge det selv og året rundt. De vil gerne betale for ugenerthed og for at være tæt på havet. Ikke sjældent køber kunderne en grund med et gammelt hus alene på grund af grunden, hvorpå de så river det ned og bygger et nyt,« fortæller Michael Holm Pedersen.

 ?? Foto: Colourbox ?? De klassiske sommerhuse med sortmalede træfacader opført i 1950'erne og 1960’erne er stadig eftertragt­ede – enten af folk, som foretrække­r det mere simple og primitive liv, når de er i fritidshus, eller af folk, som køber det for at rive det ned og...
Foto: Colourbox De klassiske sommerhuse med sortmalede træfacader opført i 1950'erne og 1960’erne er stadig eftertragt­ede – enten af folk, som foretrække­r det mere simple og primitive liv, når de er i fritidshus, eller af folk, som køber det for at rive det ned og...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark