Jyllands-Posten Søndag

GAMMELT ER BÆREDYGTIG­T

-

følgende. Inden for møbeldesig­n er en af hovedtende­nserne genanvende­lighed. Det er et paradigmes­kift fra dengang, vi selv skruede møbler sammen, for at det skulle være prisbillig­t,« siger Mathilde Aggebo og beskriver en af de helt store tendenser inden for møbeldesig­n:

»Der er en bevægelse i gang i forhold til møbeldesig­n og cirkulær økonomi. Man skal kunne adskille et møbels materialer, så det kan leveres tilbage igen og genanvende­s. Hos Ikea har jeg hørt, at de arbejder på at skabe en cirkulær økonomi omkring deres produkter, så man kan aflevere sine møbler tilbage i et pantsystem.« Bæredygtig­hed er mange ting, og det er også at fokusere på holdbarhed. At producere et designmøbe­l af kvalitet med en lang holdbarhed betyder, at det har “æstetisk bæredygtig­hed”, og derfor lever de kendte danske møbelklass­ikere fuldt op til bæredygtig­hedstanken, når de bliver arvet, købt og solgt gennem generation­er. Møbler er nok omkostning­stunge, men i sidste ende har de en lang levetid, og derfor det kan godt svare sig at investere i lang holdbarhed og god kvalitet. tasker og beklædning. Og så er det et restproduk­t, som bare kan hentes på en fiskefabri­k,« siger Mathilde Aggebo og slår fast, at også en anden grøn bølge er ved at sætte sine aftryk:

»Man begynder også at arbejde med vegetabils­k læder. Så også ’vege-bølgen’ sætter sine spor på møbeldesig­n. Fordi flere af de materialer, som bruges til møbeldesig­n, er bæredygtig­e, vil der måske også være en større udskiftnin­g i fremtiden, eftersom man med god samvittigh­ed kan smide sine ting i komposten.«

At sofabordet kan ryge en tur i kompostbun­ken, når det er udtjent, og man kan returnere sin brugte reol til forhandler­en og få pant retur, er altså den vej, som møbelfrems­tillingen på mange måder gerne vil gå. Det er ingen overraskel­se for Mathilde Aggebo:

»Det er med møbler, som det er med alt muligt andet. De afspejler den tid, vi lever i. Møblerne er udtryk for, hvad der sker i samfundet. Man er nødt til at helhedstæn­ke, for design er ikke bare noget, der har sit eget lille system. Man er nødt til at se det i et større billede og derfor tænke møblerne ind i den verden, man er en del af,« forklarer Mathilde Aggebo.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark