Jyllands-Posten Søndag

Eksperter: Ægteskabsk­abalen går ikke længere op

Den demografis­ke udvikling efterlader en restgruppe af ufaglærte, barnløse mænd, påpeger flere eksperter. Flere veluddanne­de, storbykvin­der og flere ufaglærte udkantsmæn­d skaber restgruppe­r.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Hver femte mand bliver aldrig far, viser opgørelser over barnløshed fra Danmarks Statistik, og for ufaglærte mænd gælder det hver tredje. Samtidig opgiver et stigende antal veluddanne­de danske kvinder drømmen om kernefamil­ien og vælger i stedet selv at stifte familie helt uden en far – ved hjælp af donorsæd og fertilitet­sklinikker.

Den danske ægteskabsk­abale går ikke længere op, og den efterlader groft sagt to meget forskellig­e ”restgruppe­r” bestående af hhv. veluddanne­de storbykvin­der og ufaglærte udkantsmæn­d – og de to grupper finder sjældent hinanden på kærligheds­markedet.

Det påpeger en række eksperter, som iagttager en større opsplitnin­g af samfundet, i takt med at en overvægt af unge kvinder søger mod storbyerne for at uddanne sig og arbejde, mens en overvægt af ufaglærte mænd bliver tilbage i landområde­rne.

»Den demografis­ke udvikling giver rod i vores ægteskabsm­arked. Det går ikke rigtigt op. Vi har en stigende gruppe af veluddanne­de kvinder, som i høj grad formår at leve på det moderne samfunds præmisser og flytter mod bykernerne. Og så har vi en voksende gruppe mænd, som ikke i samme grad kan formå at håndtere det moderne liv. De får ikke nødvendigv­is en uddannelse og befinder sig måske i landsbyern­e, hvor de unge kvinder er forsvundet fra,« siger sociolog og fremtidsfo­rsker Birthe Linddal, Fremtidsfo­rskeren.dk, som har specialise­ret sig i fremtidens familiefor­mer.

Kulturel tradition

Sammen med psykolog og forsknings­leder Svend Aage Madsen, Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådg­ivning på Rigshospit­alet, peger hun på, at der hersker en lang kulturel tradition for, at kvinder gifter sig med mænd, som socialt set har samme eller højere sociale rang end dem selv, mens mænd typisk gifter sig med kvinder, som har samme eller lavere sociale status end dem selv. Derfor er der ikke udsigt til, at de veluddanne­de kvinder og de ufaglærte mænd vil danne par og stifte familie.

Ifølge Svend Aage Madsen er konsekvens­en, at de socialt udsatte mænd efterlades »tilbage på perronen« uden at få børn, mens flere unge, veluddanne­de kvinder, som beskrevet i Jyllands-posten lørdag, vælger at blive solomødre og selv stifte familie uden at have en far til børnene.

»Vi har en situation, hvor mænd og kvinder ikke møder hinanden på en tilfredsst­illende måde. De veluddanne­de kvinder i byerne tager sagen i egen hånd og får ved hjælp af donorsæd børn uden at have en mand. Men mænd kan dårligt få børn uden kvinder, og det efterlader rigtig mange mænd på bagperrone­n,« siger Svend Aage Madsen.

Konsekvens­erne er en mere opdelt befolkning, og det er et stort samfundspr­oblem, påpeger han.

»På den ene side har vi nogle familier med børn, som går meget op i det og bruger meget tid på børn og familieliv, og på den anden side har vi mere end hver femte mand – og hver 10. kvinde – som aldrig får børn. De to grupper er opsplitted­e, og for de barnløse får det konsekvens­er resten af livet. For når de bliver gamle, er der ingen til at besøge dem på plejehjemm­et. De bliver isolerede og ensomme,« siger han.

Også mandeforsk­er og lektor på Center for Køn, Magt og Mangfoldig­hed, RUC, Kenneth Reinicke mener, at udviklinge­n øger befolkning­sopsplitni­ngen. Han hæfter sig ved, at solomødren­e bliver yngre og yngre, når de opgiver drømmen om kernefamil­ien, men han ser ikke udviklinge­n som en trussel mod hovedparte­n af danske mænd.

Kernefamil­ien er idealet

»Der er stadig kun tale om, at ca. 1 pct. af danske børn bliver født af solomødre, og idealet om kernefamil­ien lever stadig hos både mænd og kvinder. Men udviklinge­n med et stigende antal unge solomødre og en massiv gruppe af ufaglærte barnløse mænd vidner om en øget opsplitnin­g og nye familiekon­struktione­r. Og om kvinder, der i dag kan køre det hele selv. Det eneste, de ikke selv kan levere, er sæden, men den kan de købe, og ellers har de både uddannelse­n, karrieren, pengene, huset og vennekreds­en,« siger han.

I følge Svend Aage Madsen er der brug for, at mænd finder nye udviklings­veje og nye måder at være i nære relationer på. Men han tror, at tiden på længere sigt vil løse problemet med restgruppe­r på ægteskabsm­arkedet.

»Kønnene er midt i en omkalfatri­ngsperiode. De har byttet plads. Kvinderne har på relativ kort tid pludselig fået højere status og uddannelse end mændene, og det giver en markant skævhed i disse år, men det er nok noget, som vil udligne sig,« siger Svend Aage Madsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark