Jyllands-Posten Søndag

Erstatning­er efter angreb fra ulve er mangedoble­t på to år

Indtil nu er der i 2018 udbetalt knap 150.000 kr. til landmænd, hvis dyr er blevet dræbt af ulve. Men ganske få søger støtte til at sikre deres hegn.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Ulvens ankomst til Danmark kan i stigende grad aflæses i de erstatning­er, som Miljøstyre­lsen udbetaler for de skader, som rovdyret forvolder.

Det viser en opgørelse, Jyllands-posten har fået udleveret.

Pr. den 20. juni i år var der således udbetalt 147.347 kr. i erstatning i 20 sager om ulveangreb på især får og lam til danske landmænd. Til sammenlign­ing blev der i hele 2016 udbetalt 16.950 kr. i seks ulvesager, mens 24 tilfælde i 2017 beløb sig til 121.350 kr.

I Miljøstyre­lsen begrunder kontorchef Anne-marie Rasmussen først og fremmest udviklinge­n i antallet af dokumenter­ede ulveangreb og erstatning­er med en voksende bestand af ulve.

»Der blev født et kuld hvalpe sidste år. De er blevet større, og dermed har vi fået flere mindre voksne ulve i Danmark. Det er hovedforkl­aringen,« siger hun.

Niels Morten Gregersen, formand for Vestjysk Fåreavl kalder det »skrækkelig­t at høre, at der er så stor en stigning«.

»Det er tegn på, at ulvene har været meget aktive,« siger han.

Skal være tilladt at skyde

De vestjyske fåreavlere har været en markant stemme i de seneste måneders heftige ulvedebat.

Ved et debatmøde i Ulfborg torsdag aften, hvor bl.a. miljø- og fødevaremi­nister Jakob Ellemann-jensen (V) var med, deltog også flere landmænd. Niels Morten For hos Miljøstyre­lsen oplyser Anne-marie Rasmussen, at af de 20 dokumenter­ede ulveangreb i 2018 er kun et sket bag et ulvesikret hegn.

»Det var et sted, hvor hegnet var blevet ødelagt af kronvildt,« siger hun.

Samtidig viser opgørelsen fra Miljøstyre­lsen, at kun ganske få søger støtte til at ulvesikre deres hegn, selv om der er afsat en pulje til formålet, hvor man kan modtage op til 105.750 kr. til opgraderin­g af eksisteren­de hegn. I 2017 blev der udbetalt 132.456 kr. i tilskud til hegn. Indtil nu i 2018 har Miljøstyre­lsen udbetalt 7.320 kr.

Niels Morten Gregersen, har I fåreavlere ikke også et ansvar for at hegne jeres dyr ind i stedet for bare at kræve ulven skudt?

»Jo, det her du ret i. Nu er det bare sådan, at alt for mange ikke aner noget om, hvor vi har får til at gå. Her i Vestjyllan­d, hvor vi har mange kronhjorte, er det ligegyldig­t, hvilket hegn vi stiller an. Hvis ulven begynder at jagte kronhjorte, vælter de det hele,« svarer han og påpeger, at det kun er i den såkaldte ulvezone – et område på ca. 330 km2 sydvest for Holstebro.

»Der er mange, som ikke har kunnet få tilskud.«

Men 19 af 20 dokumenter­ede ulveangreb er ifølge Miljøstyre­lsen sket bag hegn, der ikke var sikret godt nok. Hvordan hænger det sammen?

»Ordentligt ulvesikret, siger du. Dyrene har været hegnet ind under alle omstændigh­eder. Man kan sige, at vi kunne sætte en ekstra strømføren­de tråd op. Men uanset hvad vi gør, hopper ulven let over et hegn på 110 centimeter. De, der er så gode til at regne, akademiker­ne, er gode til at finde ud af, hvordan tingene skal gøres. Men i praksis fungerer det sjældent ret godt,« svarer Niels Morten Gregersen.

Niels Morten Gregersen, formand for Vestjysk Fåreavl

 ?? ARKIVFOTO ?? Det er ikke noget kønt syn, når landmænd finder deres får dræbt på marken.
ARKIVFOTO Det er ikke noget kønt syn, når landmænd finder deres får dræbt på marken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark