Jyllands-Posten Søndag

Europas migranter finder nye smuthuller

Flere migranter ankommer til Spanien. I Frankrig frygter havnebyen Caen at blive et ”nyt Calais” for migranter, som drømmer om at komme til England.

- MARIE LOUISE ALBERS JETTE ELBÆK MARESSA Internatio­nale korrespond­enter marie.l.albers@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Frisøren i Valencia bad ikke om en euro, da han klippede fire trætte algiere. De unge mænd havde mødt hinanden i Libyen og var undervejs i en gummibåd mod Europa. Den kæntrede, de blev samlet op af ngo-skibet ”Aquarius”, og sammen skrev de sig dermed ind på verdens forsider, efter at Italiens indenrigsm­inister, Matteo Salvini, nægtede at lade skibe anløbe en italiensk havn.

Spanien tilbød sin hjælp, og forrige søndag ankom de 629 migranter omsider til Valencia efter en uge til søs.

Det spanske dagblad El Pais fulgte deres første dag i Spanien. Den blev blandt andet brugt hos barberen, hvor de fire nyklippede mænd blev forvandlet fra skibbrudne søfarere til kopier af amerikansk­e marinesold­ater.

»Spørg os ikke hvorfor. Vi kan bare godt lide den model,« lød det grinende til reporteren.

Alle havde været lang tid undervejs. Flere år faktisk, og den ene af dem havde forsøgt at arbejde i Tripoli som tjener. Hverken Italien eller Spanien er endemålet for den lange rejse. De fire venner vil til Frankrig ligesom omkring halvdelen af de migranter, som var om bord på ”Aquarius”, har Spaniens vicepremie­rminister, Carmen Calvo, oplyst.

Fra netop Spanien lyder der nye toner fra den socialisti­ske regering, som for nylig overtog magten efter de konservati­ve. Indenrigsm­inister Fernando GrandeMarl­aska har sagt, at pigtrådshe­gnet, som adskiller de to spanske enklaver Ceuta og Mellila fra Marokko, bør rives ned, og at europæerne ikke kan fortsætte med at være tilskuere til de dramatiske scener, når migranter rives til blods i forsøg på at forcere hegnet.

»Vi må gribe ind tidligere, der hvor det hele begynder, vi kan ikke drive det så langt,« sagde han til radiostati­onen Onda Cero.

Flere søger mod Spanien

Aftalen med Marokko om at bevogte grænsen satte i mange år en stopper for ruten mod Spanien, men i det seneste år er der igen sket en markant stigning. I 2017 ankom over 22.000 mennesker via Middelhave­t til Spanien, over dobbelt så mange som året før.

Den Internatio­nale Organisati­on for Migration (IOM) fremhæver i en rapport udgivet i begyndelse­n af 2018 ruten som én af de markante skift i flugtruter­ne til Europa.

»De største trends i 2017 var det betydnings­fulde fald i ankomster til Italien fra Libyen (…) samt stigningen i ankomster via havet til Spanien,« skriver IOM.

Italien har i år oplevet et fald på op mod 80 pct. i antallet af migranter sammenlign­et med sidste år.

Den nye italienske regering, som tog over efter socialiste­rne, har modsat nabolandet Spanien slået en hårdere kurs an, hvilket hele sagen med ”Aquarius”-skibet er det første store eksempel på.

På et møde med EU’S præsident, Donald Tusk, gjorde Italiens premiermin­ister, Giuseppe Conte, det klart, at Italien ikke har tænkt sig at tage imod Europas migran- ter; hverken dem, som samles op i Middelhave­t, eller dem, som først blev registrere­t i Italien og siden er fortsat over grænsen og endt i andre Eu-lande, og som grundet Dublin-konvention­en kan sendes retur til Italien. Det skriver avisen Corriere della Sera.

Mange af ”Italiens migranter” er flygtet over grænsen til Frankrig. Her har de i årevis søgt mod den nordfransk­e havneby Calais for at prøve chancen og komme videre over til Storbritan­nien.

Fra Calais til Caen

I takt med rydningen af Calais-lejren i 2016 og de franske myndighede­rs forsøg på at holde migrantern­e væk er andre byer også begyndt at blive trækplaste­r, især området omkring havnebyen Caen, som også ligger ud til Den Engelske Kanal, sydvest for Calais. Her advarer lastbilcha­uffører i stigende grad om problemer med migranter, der prøver at trænge ind i deres vogne og komme med til England.

Byen har direkte færgeafgan­ge til den engelske by Portsmouth, og i månedsvis har omkring 150 migranter holdt til på gaden og i områdets skove.

Når det kommer til de fire algierske venner fra ”Aquarius”-skibet, som ønsker at få deres asylsag behandlet i Frankrig, er det endnu uvist, om de rent faktisk får deres drøm opfyldt.

Elysée-palæets talsmand har meddelt, at Frankrig vil behandle »sag for sag«, og at det er »umuligt« at fastlægge, hvor mange asylsøgere landet i sidste ende kommer til at tage imod.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark