Jyllands-Posten Søndag

Charlie Thompson og hans naboer har sat Nordirland i stå

Først mistede Nordirland sin regering. Og nu tør embedsværk­et heller ikke træffe store beslutning­er. Det skyldes en gruppe naboer uden for Belfast.

- MADS BONDE BROBERG Jyllands-postens korrespond­ent mads.bonde@jp.dk

Mange ved det nok ikke, men i Vesteuropa går knap 2 mio. mennesker rundt uden en regering. Og borgerklag­er over et affaldsanl­æg har nu også gjort det svært for embedsmænd­ene at regere.

Det er i Nordirland, der i halvandet år ikke har haft en selvstyrer­egering som følge af dyb uenighed mellem katolske og protestant­iske partier. Så der er ingen mini- stre, og de 90 medlemmer af selvstyrep­arlamentet får fuld løn, selv om der intet er at lave.

Det betyder bl.a., at nordirerne mangler en stemme i debatten om brexit, hvor den irsk-nordirske grænse ellers er et af de største dilemmaer.

Nordirland er britisk territoriu­m, men regeringen i London har ikke lyst til at stikke fingrene ned i den hvepserede, som nordirsk politik er, og indføre direkte styre. Derfor ledes Nordirland af en form for embedsmand­sstyre, hvor store reformer er sat i stå, men hvor departemen­tscheferne har truffet beslutning­er, som ministre normalt tager sig af, f.eks. om ekstra penge til kulturlive­t.

Men nu har et kontrovers­ielt byggeproje­kt også sat grænser for dén metode. Det har Charlie Thompson og hans naboer sørget for.

I Mallusk nordvest for Belfast, hvor de bor, er der planer om et affaldsfor­brændingsv­ærk til godt 2 mia. kr., og det skulle de ikke nyde noget af:

»Det bliver på størrelse med Wembley Stadion,« siger Charlie Thompson med henvisning til den engelske nationalar­ena i London, som har 90.000 siddeplads­er.

»Jeg købte et hus på landet i den friske luft, og nu får jeg det her,« siger Thompson, der blandt andet frygter, at en lastbil forulykker og spreder farlig flyveaske, som skal transporte­res væk fra værket via landevejen­e.

Retsstridi­g godkendels­e

Uden ministre var det departemen­tschefen i Ministerie­t for Infrastruk­tur, der gav det store projekt det grønne stempel. Og det forhold gik naboerne i retten om. I maj erklærede landsretsd­ommer Siobhan Keegan godkendels­en for retsstridi­g. Hvis hun sagde god for sådan en praksis, så »ville det reelt betyde, at embedsmænd­ene i Nordirland kunne træffe store politiske beslutning­er,« forklarede hun.

Derfor vover embedsmænd­ene ikke længere at godkende større sager.

»Alle andre projekter kan nu blive udsat for retssager,« siger Charlie Thompson, mens lokale medier blandt andet fortæller om et guldminepr­ojekt og et gasdrevet elværk, der ikke kan blive godkendt.

David Sterling, Nordirland­s øverste embedsmand, har forklaret: »I fraværet af en regering har embedsmænd været nødt til at tage det usædvanlig­e skridt at træffe beslutning­er om nogle emner, som normalt ville være bragt til ministre for en beslutning.«

Centraladm­inistratio­nen har anket dommen, og dén sag begynder mandag.

Affaldsvær­ket minder en del om Amager Bakke (tidl. Amagerforb­rændingen) i København, hvor Finans har afdækket omfattende økonomiske problemer, blandt andet fordi der ikke var affald nok. Det samme forudser modstander­ne vil ske med værket i Mallusk, ligesom de er bange for faldende huspriser, forurening og øget, tung trafik.

Problemer pga. fredsaftal­e

De politiske problemer i Nordirland hænger sammen med langfredag­saftalen fra 1998, som skabte fred i Nordirland og bl.a. betyder, at regeringen skal bestå af det største parti fra hhv. den protestant­iske/britisksin­dede og den katolske/irsksinded­e side. Det er det højreprote­stantiske DUP og Sinn Fein, som engang var den politiske gren af den katolske undergrund­shær IRA.

Tidligere har de gamle ærkerivale­r godt kunnet samarbejde, men en skandalesa­g om voldsom overbetali­ng for grøn energi fik i januar 2017 samarbejds­regeringen til at bryde sammen. Man prøvede at rense luften med et valg, men det ændrede ikke noget. Det hjalp heller ikke, at Sinn Fein fik ny, kvindelig ledelse efter veteranen Gerry Adams.

Parterne er blandt andet uenige om, hvorvidt det irske sprog skal have en ophøjet status. Der er nærmest ingen, der taler det, men det har symbolsk betydning for Sinn Fein. DUP har dog ikke megen lyst til at gøre Nordirland mere irsk, ej heller sprogligt.

Et andet stridsemne er, hvordan en stor undersøgel­se af borgerkrig­stidens synder skal skrues sammen. DUP vil gerne fokusere på IRA, som partiet anser som morderiske terroriste­r, mens Sinn Fein vil rette lyset mod det britiske sikkerheds­apparat (politi og militær), som undertiden optrådte brutalt og havde et hemmeligt samarbejde med paramilitæ­re protestant­iske grupper.

Jyllands-posten har i den forgangne uge talt med Michelle O'neill, der er leder af Sinn Fein i Nordirland, og Tobias Ellwood, som er britisk veteranmin­ister. Flere i O’neills familie var i IRA, og hun har selv omtalt IRAmedlemm­er som patrioter. Ellwood gjorde selv i 1990’erne tjeneste i den britiske hær i Nordirland og har tidligere udtrykt sig kritisk om muligheden for at blive undersøgt.

Nu udtrykker de begge mildere toner. Ellwood vil ikke sige noget bastant og udtaler blot, at emnet er »sensitivt«, mens O’neill glider uden om et direkte spørgsmål om sin holdning til IRA og siger, at forskellig­e personer har »modstriden­de fortælling­er« om fortiden.

Men noget kompromis har man altså ikke opnået. Nordirland er fortsat uden regering, og selv om Charlie Thompson kan glæde sig over, at affaldsvær­ket er bremset, så ville han hellere, at det blev bremset af demokratis­k valgte politikere:

»Embedsmænd­ene burde ikke køre landet.«

Embedsmænd­ene burde ikke køre landet. Charlie Thompson, indbygger i Mallusk

 ??  ??
 ?? FOTO: PR ?? Planerne om et nyt afbrænding­sanlæg til godt 2 mia. kr. ved Mallusk nordvest for Belfast er sat i bero som følge af Nordirland­s manglende regering.
FOTO: PR Planerne om et nyt afbrænding­sanlæg til godt 2 mia. kr. ved Mallusk nordvest for Belfast er sat i bero som følge af Nordirland­s manglende regering.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Charlie Thompson og hans naboer gik i retten for at få beslutning­en om anlægget omstødt.
FOTO: PRIVAT Charlie Thompson og hans naboer gik i retten for at få beslutning­en om anlægget omstødt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark