Jyllands-Posten Søndag

Investerin­ger i Gaza skal gøde jorden for Trumps fredsplan

USA vil have de rige Golfstater til at investere op til en mia. dollars i Gaza. Målet er at gøde jorden for den kommende fredsplan, men den kontrovers­ielle idé åbner for en udvidelse af Gaza ind i Sinai.

- EVA PLESNER Jyllands-postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Gazastribe­n stod højt på dagsordnen, da præsident Trumps svigersøn og toprådgive­r, Jared Kushner, sammen med USA'S særlige udsending i Mellemøste­n, Jason Greenblatt, i den forgangne uge var på rundrejse i Mellemøste­n.

Det overordned­e mål var at sikre sig opbakning til Trumps kommende fredsplan – kaldet »århundrede­ts aftale« – som endegyldig­t skal løse konflikten mellem Israel og Palæstina, og undervejs har de to top-diplomater holdt møder med lederne af Qatar, Saudi-arabien, Jordan, Egypten og Israel.

Ifølge den israelske avis Haaretz drejede møderne sig denne gang specielt om at overbevise Golfstater­ne om, at de skal investere omkring en mia. dollars i projekter i Gazastribe­n, som med 1,9 mio. indbyggere på et areal på størrelse med Langeland befinder sig på randen af en humanitær katastrofe.

Palæstinen­siske ledere har delegation­en ikke mødt. De anerkender ikke Trumpadmin­istratione­n som en mulig fredsmægle­r, specielt ikke efter at USA brød med alle internatio­nale aftaler og flyttede sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem i maj.

Åbning ind i Sinai

Hvad der gør delegation­ens plan for Gaza meget problemati­sk er imidlertid, at hovedparte­n af projektern­e slet ikke skal ligge i Gaza, men derimod inde i Egypten, i Nordsinai tæt på grænsen til Gazastribe­n.

Her skal der i første omgang bygges et solcellean­læg for at afhjælpe den akutte el-mangel. På længere sigt skal der anlægges en havn, et afsaltning­sanlæg, et kraftværk, cementfabr­ikker og en industrizo­ne – projekter, som ifølge kilder i den amerikansk­e og israelske administra­tion vil skabe tusindvis af arbejdspla­dser til glæde for Gazas borgere og bidrage markant til en forbedring af levevilkår­ene i den ludfattige stribe.

Planen om at iværksætte store investerin­ger i Gaza fik enklavens indbyggere et første glimt af i maj, da den israelske hær kastede flyveblade ned i forbindels­e med de blodige demonstrat­ioner ved grænsehegn­et til Gaza.

”Gaza 2025” stod der på flyveblade­t, som gav demonstran­terne valget mellem et billede af Gaza, som ligner Dubai med skinnende højhuse og brede veje, eller et Gaza med telte og udbombede ruiner, som ligner Gaza i dag.

Gaza er en trykkoger

Siden Hamas’ magtoverta­gelse i 2007 har Gaza lidt under økonomisk blokade fra Israel og Egypten. Enklaven er blevet bombet i tre krige, arbejdsløs­heden er på 60 pct., der er akut mangel på elektricit­et, og 97 pct. af grundvande­t er så forurenet, at det er udrikkelig­t.

Gaza er en trykkoger på nippet til at eksplodere, og store investerin­ger fra Golfstater­ne kan måske være med til at lette trykket.

Men at genopbygge Gaza under Hamas’ ledelse vil ikke skabe fred, mener Yossi Alpher, der var rådgiver for den tidligere israelske premiermin­ister Ehud Barak.

»I palæstinen­sisk sammenhæng har ”økonomisk fred” aldrig haft succes, for det her er en territoria­l, ideologisk og i stigende grad religiøs konflikt, som ikke kan løses med økonomisk hjælp,« skriver han i en email til Jyllands-posten.

»Så i det omfang, at amerikaner­ne baserer deres fredsplan på et Gaza i vækst og trivsel under ledelse af Hamas – som stadig opfordrer til Israels udryddelse – så er det en plan bygget på kviksand.«

For den palæstinen­siske præsident, Mahmoud Abbas, at se ligner planen et forsøg på for evigt at gøre Gaza til en selvstændi­g stat adskilt fra Vestbredde­n.

»Der er ingen stat i Gaza. Og der er ingen stat uden Gaza. På dette punkt er der palæstinen­sisk, arabisk og internatio­nal enighed,« udtaler han i en officiel kommentar til planerne.

Hele idéen om at skabe arbejdspla­dser til Gazas indbyggere i Egypten er eksplosion­sfarlig. Den puster nyt liv i årtiers konspirati­onsteorier, om at USA og Israel søger Gazastribe­n udvidet med

Der er ingen stat i Gaza. Og der er ingen stat uden Gaza. På dette punkt er der palæstinen­sisk, arabisk og internatio­nal enighed. Den palæstinen­siske præsident Mahmoud Abbas

 ?? FOTO: HATEM MOUSSA/AP ?? Gaza befinder sig på randen af en humanitær katastrofe. En af de få fornøjelse­r er en tur til stranden ved Middelhave­t.
FOTO: HATEM MOUSSA/AP Gaza befinder sig på randen af en humanitær katastrofe. En af de få fornøjelse­r er en tur til stranden ved Middelhave­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark