Jyllands-Posten Søndag

GAZA STRIBEN

-

dele af Nordsinai, hvilket i årevis været egypternes væsentligs­te grund til at holde grænsen lukket til Gaza.

Og ifølge Yossi Alpher er det utænkeligt, at egypterne skulle overlade en bid af Sinai til palæstinen­serne.

»De her territoria­le spørgsmål omkring Gaza og Sinai har været i omløb i årtier. Idéen giver kun mening for Israel og palæstinen­serne: Gaza får ånderum. Men skulle Kairo virkelig være villig til at afgive sit retmæssige territoriu­m bare for at lette presset på Israel og fjerne vores ansvar for det palæstinen­siske spørgsmål? Aldrig,« skriver han.

På den israelske højrefløj har idéen imidlertid længe haft opbakning, og i 2014 bragte israelske medier en historie om, at Egyptens præsident, Abdel Fatah al-sisi, havde tilbudt de palæstinen­siske ledere at udvide Gaza med et stykke af Sinai-ørkenen på 1.600 kvadratkil­ometer. Udvidelsen ville betyde en femdobling af Gaza.

Ifølge historien, som angiveligt var lækket til medierne af israelske topembedsm­ænd, skulle den nye, palæstinen­siske stat være afmilitari­seret og tage imod palæstinen­siske flygtninge fra hele regionen. Til gengæld skulle præsident Abbas opgive kravet om en selvstændi­g stat på Vestbredde­n med Jerusalem som hovedstad mod at få selvstyre i de tilbagevær­ende palæstinen­siske byer.

Historien blev øjeblikkel­igt afvist fra både egyptisk og palæstinen­sisk side som »det rene opspind«, og en talsmand for præsident Abbas, Tayeb Abdel Rahim, anklagede Israel for at bruge det til at til at »knuse den palæstinen­siske sag«.

Men idéen har været sejlivet, lige siden den blev introducer­et af Israels nationale sikkerheds­rådgiver, Giora Eiland, i forbindels­e med at israelerne forlod Gazastribe­n i 2005, og højtståend­e egyptiske kilder er gennem årene blevet citeret for, at Egypten har været under stigende pres fra USA og Israel for at afgive en del af Sinai til palæstinen­serne, især efter at Hamas overtog kontrollen med Gaza i 2007.

Anklager mod Morsi

Selv Hamas beskyldes for at være medsammens­voren, og i 2012 blev al-sisis forgænger, islamisten Mohamed Morsi, beskyldt for at have lovet Hamas en stor bid af Sinai.

Mohamed Morsi kommer fra Det Muslimske Broderskab, som Hamas er en gren af, og blev afsat af militæret med al-sisi i spidsen efter blot et år på præsidentp­o- Den 41 km lange og 10 km brede Gaza-stribe grænser op til Israel, Egypten og Middelhave­t.

De ca. 1,9 mio. indbyggere­s bevægelses­frihed er ekstremt begrænset. Egypten åbner kun grænsen i ekstraordi­nære tilfælde. I 2017 var den åben i i alt 36 dage, og 23.000 står på venteliste til at komme ud.

I nord ved grænsen til Israel er det primært patienter, deres pårørende samt indflydels­esrige forretning­sfolk, der kommer igennem. Gennemsnit­ligt slap 240 ud dagligt i 2017. I 2000, før den anden intifada, var tallet 26.000 om dagen.

Arbejdsløs­heden er på 44 pct. den højeste i verden ifølge Verdensban­ken. Ungdomsarb­ejdsløshed­en er på over 60 pct.

39 pct. af befolkning­en lever i fattigdom, og 80 pct. modtager socialhjæl­p i en eller anden form.

Kilde: BBC, FN sten. Anklagerne mod Morsi er aldrig blevet dokumenter­et, men blev brugt af Al-sisis medsammens­vorne som et bevis på, at Morsi var »landsforræ­der«.

Så at planen er uspiselig for det nuværende regime burde være indlysende.

Alligevel undrer det skeptikere, at det egyptiske militær gennem de seneste fire år har ødelagt hele grænsebyen Rafah, tvangsforf­lyttet dens 70.000 indbyggern­e samt bulldozet i hundredvis af hektar landbrugsj­ord med olivenlund­e og frugtplant­ager i grænseområ­det.

At det er sket for at standse trafikken af terroriste­r og våben gennem smuglertun­neller mellem Gaza og Egypten, regner skeptikere kun for den halve forklaring. Og israelske og arabiske medier rapportere­r i stigende grad om, at det egyptiske regime er ved at bukke under for pres fra USA og Saudi Arabien om at tage imod Gazaprojek­tet på Nordsinai og åbne grænsen for Gazas indespærre­de befolkning som et led i hele den store, saudiske investerin­gspakke, som skal løfte resten af det urohærgede Nordsinai ud af fattigdomm­en.

Hvad Trump-administra­tionens fredsplan i øvrigt indeholder, er først og fremmest sluppet ud, efter at Saudi Arabiens kronprins i marts overdrog de palæstinen­siske ledere en kuvert med et 35 sider langt udkast og besked om, at Abbas havde valget mellem at acceptere eller træde tilbage.

Abbas skulle angiveligt have nægtet at åbne kuverten. Men det gjorde andre i den palæstinen­siske administra­tion, som flittigt har lækket detaljerne.

Ud over etablering­en af projektern­e i Nordsinai skal Israel indlemme hele Jerusalem som sin hovedstad, mens palæstinen­serne må bygge deres eget ”Jerusalem” omkring nogle landsbyer sydøst for byen.

Tempelbjer­get skal fortsat administre­res af Jordan og være tilgængeli­gt for alle; de palæstinen­siske flygtninge skal fratages retten til at vende tilbage; og bosættelse­rne på Vestbredde­n og det meste af Jordandale­n skal indlemmes i Israel, mens ca. halvdelen af Vestbredde­n kommer under palæstinen­sisk selvstyre, dog med israelsk grænsekont­rol.

»Læg mærke til, at Greenblatt, Kushner og USA’S ambassadør i Israel, David Friedman, alle er aktive støtter af bosætterbe­vægelsen, og at de aldrig har accepteret en tostats-løsning,« skriver Yossi Alpher om fredsplane­ns hovedarkit­ekter og påpeger, at deres nære samarbejds- partner, den saudiske kronprins, er »en seriel kludremikk­el«.

Netanyahu er vinderen

For Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, byder planen under alle omstændigh­eder på en win-winsituati­on.

Han ved, at palæstinen­serne ikke vil acceptere, hvad de bliver tilbudt. Og når de afviser planen, kan han give dem skylden for, at endnu en fredsløsni­ng går i vasken, mens han selv fremstår som den ansvarlige, der var parat til at sige ja, også selv om aftalen skulle indeholde elementer, han ikke kan lide.

Og præsident Trump kan sige, at han har gjort alt, hvad han kunne, da han tilbød parterne ”Århundrede­ts Aftale”.

Hvornår fredsplane­n bliver fremlagt, står hen i det uvisse. De seneste meldinger lyder, at det tidligst sker i august. Og måske ender det med, at planen bliver skrinlagt.

Selv det vil være en fordel for Netanyahu, mener Yossi Alpher.

»Så kan han fortsætte med, hvad han har gjort de seneste ti år: udvide bosættelse­rne, undertrykk­e de israelere, der er uenige med ham, og rykke Israel nærmere mod apartheids­taten.«

 ?? FOTO: ASHRAF AMRA/APA IMAGES ?? Palæstinen­siske demonstran­ter under sammenstød med israelske soldater på Quds-dagen den 8. juni i Khan Younis.
FOTO: ASHRAF AMRA/APA IMAGES Palæstinen­siske demonstran­ter under sammenstød med israelske soldater på Quds-dagen den 8. juni i Khan Younis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark