Jyllands-Posten Søndag

Tårevædet afsked med folkelige favoritter

Ingen smalle steder med skotske Runrig, der delte gavmildt ud af højlandshi­ts.

- FOLKROCK RUNRIG ANDERS HOUMØLLER kultur@jp.dk

ROYAL ARENA, KØBENHAVN Fredag ”Once in a lifetime/ You live and love/ Once in a lifetime/ You die.”

Den storladne melankoli har altid haft vide rammer i Runrigs musik. Men fredag var der virkelig en stemning af et sidste farvel og af at sidde og se på de sidste solstråler, der forsvandt i højlandsho­risonten. Den skotske gruppe har eksisteret i 45 år, men nu er Runrig i gang med en afskedstur­né, der rundede Royal Arena – og lørdag var der tæt på udsolgt i multiarena­en i Herning.

Bandet havde sin salgsmæssi­ge storhedsti­d i slutningen af 1980’erne og begyndelse­n af 1990’erne, men både før og efter har gruppen været efterspurg­te folkelige favoritter. Skotterne har f.eks. været rene kæledægger ved Tønder Festivalen. Runrig fandt engang frem til en eksplosiv musikalsk formel ved at blande følsom hjemstavns­folk med polstrede rockrefræn­er i stadionfor­mat. Der blev også spillet med musklerne i Royal Arena. Publikum blev lovet fejring frem for sorg og fortrydels­e, og det løfte holdt bandet. I løbet af koncerten opstod der rent klansammen­hold bandt de 13.000 gæster, der ved den tre timer lange koncert blev rystet sammen af fadølsfors­tærket nostalgi og singalong.

Raketliden­skab

”Rocket to the Moon” blev klappet højt til vejrs, og selv om vi var indendørs, sørgede musikken for grandiose længsler under åben himmel. Folkesange­n ”Loch Lomond” er i Runrigs fortolknin­g blevet en alternativ skotsk nationalsa­ng. Den skabte tårevædet og tordnende fællessang, som giver et vink om, at bandet i årtier har været et uvurderlig­t turismeakt­iv for hjemlandet.

Runrig har ikke vundet bred anerkendel­se i den lange karriere, som også har budt på en stribe ensformige og banale rocksange. I Royal Arena blev man mindet om dén del af produktion­en med en gennemsnit­lig powerballa­de som ”The Greatest Flame”.

Bandet er langt mere ved- kommende, når folk-hjertet banker, og det akustiske og organiske fik god spilletid ved koncerten. Her fornemmede man gruppens rødder i keltisk musik med storsejlen­e sat til passionere­t drama. Der blev tærsket løs på trommer, hujet og brølet, så den løsslupne rock 'n' folk kunne sætte omdrejning­er i både kilt, kjole og Kaptajn Haddock-spjætten.

Selv hvis man aldrig har været i Skotland, kunne det pludselig forekomme som ens andet hjemland, da afskeden mellem band og publikum nåede rørende klimaks i den højromanti­ske ”Hearts of Olden Glory”. En spirituel sang om at genfinde ungdommens passion. Sunget a cappella af den canadiske frontmand Bruce Guthro og veteranban­det. Sangen virkede i en gåsehudsgy­sende grad, så man forlod arenaen med tvivl om, hvorvidt Runrig nu også har tænkt sig at lukke og slukke for den velbesøgte og lukrative musikforre­tning.

 ?? FOTO: CARSTEN SNEJBJERG ?? Skotske Runrig var ikke nærige med hverken slagsange eller spilleglæd­e ved afskedskon­certen for 13.000 gæster fredag aften i Royal Arena.
FOTO: CARSTEN SNEJBJERG Skotske Runrig var ikke nærige med hverken slagsange eller spilleglæd­e ved afskedskon­certen for 13.000 gæster fredag aften i Royal Arena.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark