Jyllands-Posten Søndag

En kærligheds­erklæring til Vestjyllan­d

Jane Aamund har boet næsten tyve år i Lemvig, og selv om hendes familie gerne vil have hende tilbage til København, kan hun ikke bo andre steder, siger hun.

- EKSISTENS JANE AAMUND HENRIETTE BACHER LIND kultur@jp.dk

SAMTALER OM NATTEN 250 sider, 249,95 Peopl´epsress Om natten taler vi om det svære. Om alt det, som det skærende dagslys ikke kan have med at gøre. Døden f.eks. og evigheden. Det erfarer Jane Aamund i 2016.

Forfattere­n, der har haft kræft i mange år, rammes af en dobbeltsid­et lungebetæn­delse. Hun indlægges akut, og her opdager lægerne også en hjertefejl.

Jane Aamund svæver mellem liv og død. Da hun er nogenlunde stabil, bliver hun med sine bekymrede sønners mellemkoms­t placeret på genoptræni­ngscentret i Ramme. Og hun hader det. Hader de gamle, sure mænd, som opholder sig dér, hader lugten af institutio­n og den mad, som hun ikke kan spise.

Mødet med den enestå- ende sygeplejer­ske Manuela bliver et vendepunkt. Hun indvillige­r i at passe forfattere­n i hendes eget hjem om natten, og her begynder de indre og ydre samtaler, som bogen bygger på.

Ekstremt sej

Samtaler om natten er langtfra Jane Aamunds bedste bog. Alligevel har den sin egen sælsomme gennemslag­skraft, som får læseren til at se mildt på skavankern­e, bl.a. at kapitlerne står temmelig løsrevet fra hinanden, når det gælder temaer.

Guldbryllu­pper, ulvehetz, familiære relationer, skilsmisse­r, møder med det danske sundhedssy­stem, de fremmedspr­ogede læger, jydernes sexliv m.v. er blandet godt og grundigt.

Jane Aamund er ekstremt sej; en overlever af fuld- stændig vanvittig kaliber. Selv om hun indimellem af hele hjertet ønsker, at lægen vil give hende en sprøjte, kæmper hun sig ud af sengen hver eneste dag, lægger make-up, klæder sig pænt på og skriver. Og der bliver åbenbart ved med at være stof, som oprører hende, vækker hendes beundring, fremkalder forbavsels­e, vrede eller empati.

Ulvene og københavne­rne

I hendes optik er det Vestjyllan­d kontra København, og hun står ubetinget på vestjydern­es side. Det gælder i ulvesagen, hvor Jane Aamund tager entydigt parti for fåreavlern­e. Hun mener som de, at ulvens forsvarere er naive, københavns­ke biologer, som ikke aner, hvad der foregår ude i den virkelige verden.

Også mht. standarden på de jyske og de sjællandsk­e hospitaler er der forskel. De første er klart mere rene og har et langt venligere personale end sidste, hævder hun, som har erfaringer fra flere afdelinger.

Jane Aamund beskriver i bogen en nærdødsopl­evelse. Hun oplever det, som hun svæver rundt i et uendeligt rum med lys og fred. Bagefter er hun ikke længere bange for at dø. Hun lever heldigvis stadig, og skønt ”Samtaler om natten” minder om et testamente, har Jane Aamund helt sikkert ikke sat punktum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark