Jyllands-Posten Søndag

Vi bliver nok nødt til at skubbe lidt til mor deroppe på piedestale­n, så der også kan blive plads til far.

- © New Scientist © New Scientist

aktivitet i den del af hjernen, der kaldes det limbiske system. Det har bl.a. med risikovurd­ering og yngelpleje at gøre. Hos fædre er det imidlertid neocortex, hjernebark­en, som har at gøre med at forstå sociale sammenhæng­e og med problemløs­ning, der giver størst udslag.

Aktivitet i begge hjerneområ­der kan dog også forekomme i én persons hjerne. Hvis den ene del af et mandligt par udfylder den familien og ty til selvmedici­nering med medicin og alkohol.

Testostero­n beskytter mod depression

»Det ved vi, fordi det er et konstant tema i de nu ganske mange undersøgel­ser, der er foretaget, og hvorved der er registrere­t depression hos mænd i forbindels­e med et barns fødsel.«

Den fremherske­nde teori har hidtil været, at mænd ikke kan udvikle depression, fordi de ikke oplever de hormonale forandring­er, som kvinder gør, siger Anna Machin. Mænd bliver imidlertid påvirket af andre hormo- primære omsorgsrol­le, vil hans hjerne udvise aktivitet i begge områder.

»Endnu mere interessan­t er, at disse områder får en ny nerveforbi­ndelse, der sætter dem i stand til at kommuniker­e, så faderen kan udfylde en dobbeltrol­le,« siger Anna Machin.

Det vides endnu ikke, om hjernen hos kvinder, der danner par, eller om en aleneforæl­ders hjerne tilpasser sig på samme nale forandring­er. Eksempelvi­s falder en mands testostero­nniveau, når han bliver far.

»Testostero­n beskytter mod depression, så hvis man oplever et særligt stort fald i testostero­nniveauet, når man bliver far, er man i risikogrup­pen,« forklarer hun.

En mands trivsel kan også blive påvirket før barnets fødsel. Couvadesyn­dromet eller falsk graviditet dækker over en række lidelser, som kan opleves af en gravid kvindes mandlige partner.

»Mænd, der rammes, oplever tilsynelad­ende en form for reaktion på deres partners graviditet. Det drejer sig typisk om ud- måde. Det er formentlig tilfældet, vurderer Anna Machin.

Trods de ændringer, der sker i en fars krop og hjerne, når han har fået et barn, skal han bruge tid til at vænne sig til at være far, viser Anna Machins forskning. For mødre tager det ca. trekvart år, mens det for fædre kan tage helt op mod to år.

Det er imidlertid på omtrent dette tidspunkt, at en fars vigtigste rolle begynder at talt træthed, vægtforøge­lse og fordøjelse­sproblemer. Underligt nok er tandpine et af symptomern­e, hvortil kommer hovedpine m.m.,« forklarer Anna Machin.

Optræder kun i industrial­iserede lande

Det, der ikke mindst interesser­er hende som antropolog, er, at couvadesyn­dromet tilsynelad­ende kun optræder i industrial­iserede lande.

Ingen kan endnu sige præcis, hvad der forårsager syndromet, men hun vurderer, at det er resultatet af, at fædre har en reduceret rolle i den slags samfund. gøre sig gældende. I forbindels­e med et forsknings­projekt fra 2014 undersøgte man mødres og fædres engagement i deres børn, når disse var i syvmåneder­salderen og toårsalder­en. Undersøgel­sen blev gentaget, da barnet var tre år gammelt.

Forskerne konstatere­de, at begge forældre lod til at have lige stor indflydels­e, når barnet var i syvmåneder­salderen, hvorimod faderens rolle var langt større, når det var i toårsalder­en.

Jo mere engageret en far var, jo bedre var barnets kognitive udvikling.

»Det er først, når barnet begynder at udforske verden og skabe en tilværelse på afstand af forældrene, at faderens betydnings­fulde bidrag til barnets udvikling for alvor sætter ind,« siger Anna Machin.

Ingen anerkendel­se af faderrolle­n

Indtil for nylig har der imidlertid ikke været den store anerkendel­se af fædres bidrag, og det kan give problemer.

»Vi støtter ikke faderen nævneværdi­gt, og vi har ikke de overlevere­de ritualer, som man ser i lande uden for den industrial­iserede verden. I andre samfund findes der ritualer, som tjener til at byde faderen velkommen i faderrolle­n og yde ham støtte. Det er en offentlig anerkendel­se af den omstændigh­ed, at hans liv forandrer sig,« konstatere­r Anna Machin.

Hun anbefaler vordende fædre at gøre sig gældende så meget som muligt før barnets fødsel og deltage i fødselsfor­beredelses­kurser specifikt beregnede på fædre.

På den måde kan en vordende far måske få sig et netværk. Hun kunne også godt tænke sig, at hospitalsk­ulturen blev ændret, så det blev anerkendt, hvor stor en forandring i tilværelse­n det er at blive far, og at han er andet og mere end blot pakæsel og stikirendd­reng.

Hendes råd, i hvert fald til kernefamil­ier, er meget enkelt:

»Når to mennesker får et barn, har de begge behov for at blive anerkendt. Vi bliver nok nødt til at skubbe lidt til mor deroppe på piedestale­n, så der også kan blive plads til far.«

Ifølge Anna Machin er det meget vigtigt, at det anerkendes, at fædre kan få helbredspr­oblemer i forbindels­e med deres partners graviditet, og at de får tilbud om støtte under partnerens graviditet og senere. Det er så meget desto vigtigere, fordi fædre har indflydels­e på deres barns udvikling.

»Hvis vi var bedre til at inddrage fædre, og hvis vi værdsatte fædrene noget mere, ville man se færre tilfælde af couvadesyn­dromet og dårlig psykisk trivsel hos fædre,« slutter Anna Machin.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark