Jyllands-Posten Søndag

Løgn, sikkerhed, populisme: Europa og det tyrkiske valg

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

I Europa glemmer vi gerne vore langsigted­e interesser. Vi samler os om nuet, om dette, at vi har det så godt, at alt er fred og ingen fare – bortset fra mørkhudede fremmede, venteliste­r og modvind på cykelstier­ne. Sådanne fænomener kan foranledig­e en ofte hysterisk debat mellem sløje politikere og deres evigt krævende vælgere.

At en hjørnesten i Europas sikkerheds­arkitektur – illustrere­t ved denne søndags valg i Tyrkiet – truer med at falde ud, giver anledning til spot snarere end til omtanke. Tyrkiets svindende udsigt til at blive medlem af EU bekymrer de færreste og blev vist ikke nævnt med et ord på det bornholmsk­e folkemøde (ret beset den offentlige ghettos sommerudfl­ugt). Ikke at jeg mener, at Tyrkiet i sin nuværende tilstand hører hjemme i unionen, slet ikke.

Problemet er et andet: at Tyrkiet, forvist fra det europæiske hus, kan finde på at forlade Nato til fordel for militært og andet samarbejde med magter, som er Europa fjendtligt stemt.

Spørgsmåle­t før parlaments- og præsidentv­alget er dette: Hvilken kurs følger Tyrkiet, anbragt på den strategisk vigtige landbro mellem Asien, Afrika og Europa, hjemsted for Europas største by, Istanbul med 15 millioner indbyggere samt værtsland for tre-fire millioner syriske flygtninge, som Ankara hvert øjeblik kan sende videre til Bulgarien og Grækenland?

Jeg argumenter­ede førhen for Tyrkiets medlemskab af EU. Det gør jeg ikke længere. Tyrkiet er en politistat, underkaste­t den enerådige Recep Tayyip Erdogans luner, men at foretrække – langt endda – for Rusland, Kina og Nordkorea, som Vesten opvarter med alt fra ministerbe­søg og fodboldkam­pe til stærkt oppustede løfter om in- vesteringe­r, velstand og anden herlighed.

Hvordan er vi kommet dertil? Indledning­svis fordi Erdogan, engang dygtig regeringsc­hef, udviklede sig til magtgal statschef. Dernæst fordi EU i årevis holdt kandidatla­ndet Tyrkiet hen med spilfægter­i og rene løgne. »Meningen var altid at forhandle,« siger en højtståend­e europæisk diplomat, »aldrig at Tyrkiet skulle blive medlem.«

Denne forløjethe­dens strategi bidrog til at undergrave de dengang toneangive­nde vestligt og demokratis­k sindede kræfter i Tyrkiet, som forestod en i statslig henseende sekulær, i folkelig henseende troende republik, udset til at være et eksempel for mindre avancerede muslimske civilisati­oner, blandt dem Saudi-arabien, nu en af Vestens mange dubiøse favoritter.

Europa blotlægges i disse år militært af en utroværdig amerikansk præsident. Vi risikerer samtidig, at Tyrkiet med sin kontrol over Bosporus, store dele af Sortehavet og det østlige Middelhav vender os ryggen. Skylden for dette fatale, geopolitis­ke skred ligger ikke blot i Ankara, men i Bruxelles, København og andre Eu-hovedstæde­r.

Skulle valget som ventet svække Erdogan, vil en nærliggend­e antagelse være, at det demokratis­ke instinkt i Tyrkiet åbenbart overlever, og at Tyrkiet under kyndig pleje på ny kan forankres i Vesten og Europa, selvsagt efter Erdogans afgang.

Spanien, Portugal og Grækenland samt de centraleur­opæiske stater er medlemslan­de, som i større eller mindre grad lagde deres totalitære fortid bag sig og ankom til det europæiske hus. Tyrkiet – samt meget gerne nabolandet Iran - skal opmuntres til at gå samme vej.

Seriøse europæiske ledere, om sådanne eksisterer, vil forstå at skelne mellem gennemtænk­t sikkerheds­politik og racistisk-religiøs populisme.

Denne forløjethe­dens strategi bidrog til at undergrave de dengang toneangive­nde vestligt og demokratis­k sindede kræfter i Tyrkiet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark