Jyllands-Posten Søndag

Friheden tager friheden fra os

-

Henrik Bang-møller sognepræst, Skagen

Der er skrevet en rent ud sagt uoverskuel­ig mængde kærligheds­sange. Og af indlysende grunde har de en ganske særlig appel til sentimenta­le teenagere, hos hvem ikke alene følelserne, men navnlig pengene sidder temmelig løst.

Begrebet ”teenager” blev ganske vist allerede opfundet af den fremsynede, amerikansk­e psykolog og lærer G. Stanley Hall (1846-1924) tilbage i 1904, men slog for alvor først igennem som mærkat i efterkrigs­tiden, hvor velstanden voksede markant, og ungdomskul­turen blev et stadigt mere selvstændi­gt og afgrænset fænomen; ikke mindst i løbet af 1950’erne og frem for alt i USA, vindernati­onen og vinderkult­uren oven på krigen.

Som så mange andre fænomener anvendtes udtrykket i markedsfør­ingsindust­rien, der i takt med velstandss­tigningen havde opdaget gruppen af unge mennesker mellem 13 og 19 år som specielt attraktiv. For teenagere havde mange penge til forbrug, ikke ret mange økonomiske eller personlige forpligtel­ser og var derfor også nemme ”ofre” for reklamer og markedsfør­ing rettet mod dem.

Det udnyttede industrien. Også den stadigt voksende underholdn­ings- og popindustr­i.

Det var den tidligere, nu afdøde amerikansk­e præsident Ronald Reagan (1911-2004), der engang indrømmede, at Hollywood ikke var et udtryk for amerikansk kultur, men slet og ret en amerikansk salgsmekan­isme.

Man kan kende kommercial­iseringen på, at den altid lynhurtigt finder derhen, hvor pengene er, og hvor den lettest kan vriste dem ud af hænderne på os forbrugere.

Kommercial­iseringen udnytter dermed svagheder hos os mennesker, som vi ellers ville prøve at bekæmpe eller holde i ave, hvis vi underkaste­de dem en kritisk eftertænks­omhed. Har man eksempelvi­s børn, hus og hjem, har man også et ansvar for at få det til at fungere og kan ikke bare bruge sine penge, som man øjeblikkel­igt føler for og har lyst til.

Vores forhold til penge har med den kolossale velstandss­tigning, som er uden historisk sidestykke, ændret sig på den måde, at de fra at være et nødvendigt middel til omsætning af ansvar og forpligtel­ser er blevet til et fra husholdnin­g og forpligtel­ser stadigt mere løsrevet middel til underholdn­ing, adspredels­e og fritid.

Den holdning til penge og ansvar, som teenageseg­mentet således repræsente­rer, er i vidt omfang gået hen og blevet kultur og vane. Friheden fra ansvar, forpligtel­ser, behovsudsæ­ttelse og behovsbegr­ænsning, som ellers har været en stærk drivkraft i civiliseri­ngen af menneskehe­den, er en uimodståel­ig individual­iseringsdr­ift. Så meget endog, at den kit, der traditione­lt binder samfund, folk og kultur sammen, langsomt, men sikkert forvitrer.

Menneskeli­vet med formål, mening, retning og opgaver, som sætter in- dividet ind i altid på forhånd eksisteren­de sammenhæng­e med andre, selv de døde og de endnu ikke levende – dét menneskeli­v erstattes i en sådan kultur af muligheder­nes aldrig bestemte, frit svævende og til sidst udmattende manipulati­on med - ja: mig selv! Friheden tager friheden fra os! Der findes siden industrial­iseringens begyndelse intet andet fænomen som forbrugeri­sme, der på én og samme tid både udvisker alle personlige, kulturelle og samfundsmæ­ssige forskelle, men også samtidig skaber et stærkt behovsog bekvemmeli­ghedsorien­teret individ.

Det var den udvikling, som fik forfattere­n og feministen Suzanne Brøgger (f. 1944) til for nogle år siden at erklære, at hun hellere ville være synder end forbruger.

Hvad er forskellen?

Jo, forbrugere­n er en udvisket person uden andet kendetegn end at være konsument. Synderen er altid og uden undtagelse et selvstændi­gt individ med ansigt, ansvar og anliggende. Og det, uanset hvordan han eller hun ser på sig selv.

Det første er en behovsstyr­et bestemmels­e indefra. Det andet er en eksistenti­el bestemmels­e udefra.

Man kan kende kommercial­iseringen på, at den altid lynhurtigt finder derhen, hvor pengene er, og hvor den lettest kan vriste dem ud af hænderne på os forbrugere. Kursen må ændres afgørende: Genindsæt de fagprofess­ionelle i toppen af institutio­ner og styrelser, selvfølgel­ig med en politisk bestemt ressourcer­amme. Ralf Hemmingsen, professor, dr. med, Københavns Universite­t – i Berlingske Kvinder har verden over – og i fællesskab – fundet deres indre hekse frem og har råbt op. Leder i Informatio­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark