Jyllands-Posten Søndag

Mellemamer­ika Komiteen og Daniel Ortega

-

I lederen 3/6 efterlyser JP, at Mellemamer­ika Komiteen og andre organisati­oner tager stilling til den nicaraguan­ske regerings brutale undertrykk­else af brede folkelige protester. Vi bliver bl.a. kritiseret for at skrive på vores hjemmeside, at vi »ikke længere ubetinget støtter den sandinisti­ske sag«.

Sandinisme­n har rødder, der går næsten 100 år tilbage og handler om national selvbestem­melse og demokratis­k repræsenta­tion. Sandinistp­artiet i Nicaragua derimod bygger i dag på et diktatoris­k magtsygt ægtepar.

Mellemamer­ika Komiteen fordømmer på det kraftigste de voldelige og fatale angreb på fredelige demonstran­ter, som præsident Daniel Ortega og hans regering har udsat det nicaraguan­ske folk for. Mere end 140 døde, over 1.000 er sårede og dusinvis er forsvundet, hovedsagel­igt unge studerende, som følge af vold og skud fra politiet i samarbejde med bevæbnede regeringss­tøttende grupper.

Som en organisati­on, der blev startet for at støtte en revolution og dens demokratis­ke idealer, er det ekstra smertefuld­t at se, hvor- dan disse idealer er blevet forrådt af Ortega, hans kone og deres parti. Ikke kun under protestern­e i de seneste måneder, men gennem de sidste mange år. Det er nu over 20 år siden at Mellemamer­ika Komiteen stoppede alt direkte samarbejde med sandinistp­artiet, som dengang var i opposition til en liberal regering. Det er derfor mærkeligt at kunne læse i JP'S leder, at vi længe har stået i forreste række for at forsvare Ortegas styre.

Mellemamer­ika Komiteen arbejder med folkelige bevægelser og støtter aktivt kampen for social retfærdigh­ed, selvbestem­melse og menneskere­ttigheder. En kamp, hvor Ortega og hans kone længe har befundet sig på den forkerte side. Vi støtter derfor også den brede, folkelige bevægelse, anført af landets studerende, der lige nu kæmper med deres liv som indsats i Nicaraguas gader. Og vi understreg­er behovet for at genskabe en retsstat, stærke demokratis­ke institutio­ner, et øget råderum for civilsamfu­ndet, frie valg og politisk pluralisme i Nicaragua.

Det er præcis de samme udfordring­er, vi står overfor, som i begyndelse­n af 00’erne. Der er ikke sket noget som helst af betydning, og der er ingen steder, vi kan sætte flueben og sige, at nu er problemern­e løst. Det er simpelthen så irriterend­e. Eva Kjer Hansen (V), ligestilli­ngsministe­r – til Politiken

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark