Jyllands-Posten Søndag

Rygpatient­er udredes unødvendig­t

-

Der er milliarder at spare på rygpatient­er.

I det medicinsk anerkendte engelske tidsskrift The Lancet fremlagdes for kort tid siden – med professor Jan Hartvigsen i spidsen 29 internatio­nalt anerkendte forskere – den nedslående konklusion, at tilgangen til behandling af rygpatient­erne er totalt forfejlet i hele verden – og dermed nu også i den tredje verden.

Dansk forskning fra almen praksis viser, at selvom 38 pct. af de patienter, der henvender sig til deres læge også har udstrålend­e smerter til deres ben, så er det kun 1-2 pct., der opereres for en diskusprol­aps eller spinalsten­ose.

Og kun nogle få promille fejler noget mere alvorligt som cancer eller infektion.

Alligevel bliver hver tredje rygpatient henvist til scanning og hver fjerde henvist til et rygambulat­orium.

Årligt scannes ca. 90.000, hvoraf langt den største del unødvendig­t, ligesom kun 1 af 10 patienter, der er henvist til ambulant undersøgel­se, opereres.

Det at blive henvist til scanning eller et ambulatori­um sætter rygpatient­en på stand by og sygemeldin­g på grund af rygsmerter eller rygsygdom er den hyppigste årsag til sygemeldin­g i Danmark.

Da rygsygdomm­e koster 16 mia. kr. årligt, er der brug for et sporskifte.

Pinds rygtest, som har været testet og offentligg­jort i det anerkendte amerikansk­e tidsskrift Spine, kan minimere henvisning­stallet betragteli­gt og derved spare samfundet for milliarder.

Testen mangler endnu Sundhedsst­yrelsens og Sygesikrin­gens bevågenhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark