Jyllands-Posten Søndag

Joker styrer migrations­politikken

-

Daniel Fabricius, cand.merc., dansk-ungarer Frederiksb­erg

at forestille sig, at Ungarns premiermin­ister, Viktor Orbán, overhovede­t var et menneske, så ond som han var. Han byggede et hegn for at forsvare sin grænse, som han ikke mente, var en menneskere­t at krydse ulovligt.

I dag er den tyske regering i krise, fordi den forsøger at gennemføre en politik, som man næsten skulle tro, at Orbán havde planlagt.

På ganske få år har mange europæiske politikere været igennem et holdningss­kift af karat på migrations­politikken. Først var Orbán nærmest en fascist, og nu er det Orbáns retning, som flere og flere Eu-lande ønsker. Orbán kan kun være tilfreds og stolt, hvorimod mange europæiske politikere, inklusive konservati­ve holdningsf­æller fra Fidesz’ Epp-gruppe, må have voldsom dårlig smag i munden over, hvordan man omtalte deres ungarske kollega i 2015, da migrantern­e væltede ind over Europas grænser.

Tilbage til Tysklands U-vending på migrations­politikken. Den ty- ske forbundska­nsler, Angela Merkel, traf en modigt valg, da hun lyttede til sit søsterpart­i i Bayern, CSU, og valgte dets spids, Horst Seehofer, som sin forbundsin­denrigsmin­ister. Horst Seehofer, der for nylig havde besøg af Østrigs nye håb, den charmerend­e og konservati­ve Sebastian Kurz, er nemlig foruden Kurz gode venner med Ungarns premiermin­ister, Orbán. Orbán har sågar besøgt Seehofer, da denne var ministerpr­æsident i Bayern.

Seehofer har givet sin chef, Merkel, et ultimatum – hvis en migrant tidligere er afvist i et andet land, så kommer personen ikke ind i Tyskland. Mange tænker nu, at det er en naturlighe­d, men ikke for Merkel, som har haft tankegange­n med ingen øvre grænse for ”flygtninge”.

Nu har Merkel 14 dage til at forhandle en aftale med andre EU- lande, hvilket Ungarn og de andre V4-lande formentlig­t vil være glade for. Østrig og Italiens nyvalgte regeringer vil formentlig­t tilslutte sig glæden, men så begynder listen også at tynde ud. Et par andre tidl. jerntæppel­ande, som Kroatien, Slovenien, Rumænien og Bulgarien, bliver nok ikke svære at overtale, men når Merkel når til ”Deres Hellighede­r”, Löfven i Stockholm, og Macron i Paris, så bliver det nok udfordrend­e.

Hvad er det, som Seehofer kræver? Jeg ville blot formulere det som almindelig snusfornuf­t i migrations­politikken og ikke flere utopiske ønsker om multikultu­relt Europa, hvor de hellige lande kan føle sig barmhjerti­ge ved at løse sådan ca. ingen af de udfordring­er, som Mellemøste­n og Afrika står overfor.

Vil Merkel lykkes med dette? Jeg tvivler. Det kan komme til at koste den tyske regering. Jeg håber dog som konservati­v, for hvem orden og respekt er værdier, der står mig nært, at det lykkes Tyskland at samle EU bag en migrations­aftale, der altså ikke minder om den, som alle undtagen Ungarn underskrev i Marrakesh for et stykke tid siden.

Vil Merkel lykkes med dette? Jeg tvivler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark