Jyllands-Posten Søndag

Hvordan gik det? Hvad fik du?

-

Astrid Kjeldberg Mathiasen gymnasieel­ev, Horsens Statsskole Juelsminde

Hvordan gik det? Hvor godt er fint? Hvad fik du? Hvad får jeg så? Disse er de ofte stillede spørgsmål fra gymnasieel­ever.

Eksamenspe­rioden er godt i gang, og presset hersker især hos unge kommende studenter samt dem, som blot skal afslutte 2. eller 1. g i år. Men hvorfor er det så vigtigt at vide, hvad de andre elever får?

Der findes ikke noget mere nervepirre­nde end processen, man gennemgår ved en eksamen, og uanset om det er den første eller sidste gang, er spændingen helt enorm, og pulsen er på overarbejd­e.

Den opbyggede spænding bliver udløst af feedback fra eksaminato­rerne, og uden for lokalet venter klassekamm­erater, venner eller familie på at høre om, hvordan det er gået.

Ingen er dybest set interesser­et i, hvordan den unges oplevelse har været med eksamenen, eller om han/hun selv er tilfreds med dagens præstation og resultat. Venner og kammerater har udelukken- de interesse i at høre karakteren for at få en pejling på, hvor de selv befinder sig på den berømte 7trinsskal­a i forhold til eleven, der lige er trådt ud af lokalet.

Det kan virke enormt overvælden­de, at det første, man bliver mødt med, når man træder ud af døren, er ”hvad fik du?”.

For mange er karakterer en privat sag, uanset hvor man ligger på skalaen, og det kan være enormt grænseover­skridende at dele det med andre som det første, inden man selv har affundet sig med resultatet.

Det kan samtidig være motivation for at gøre sig ekstra umage med forberedel­serne, at de andre i klassen har så stor interesse i, hvordan det er gået dig. Der lægger et pres på skuldrende for at yde en ekstra indsats, men et pres der er unødvendig­t, da glæden ved at opnå en ”fremviseli­g” karakter burde være nok i sig selv.

Motivation­en for at fuldføre sit skolearbej­de til præcision skal ikke aktiveres af klassekamm­eraters behov for at få opfyldt eventuelle fordomme, men derimod af egen begejstrin­g ved at få anerkendel­se for sit arbejde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark