Jyllands-Posten Søndag

Der var engang et yndigt land … hvor blev det af?

Jeg græmmes over mange danskeres åbenlyse intoleranc­e over borgere med anden etnisk baggrund.

-

Tina Di Caterino overlæge, Odense C

Det kunne med lidt god vilje være begyndelse­n på et eventyr, men efter min mening er det desværre præcis det modsatte, der er tilfældet. Det er en igangværen­de fortælling om et land, der trods velstand og privilegie­r i overflod er blevet så selvcentre­ret og intolerant, at det er ved at være pinligt at være dansker. Jeg håber ikke, det kommer så vidt og bliver så ekstremt, men det kræver, at vi som nation begynder at reflektere og handle, så det fortsat er med stolthed og glæde, at man kan præsentere sig som dansker.

Vi er heldige og yderst privileger­ede, hverdagsli­vet i Danmark, i et af verdens lykkeligst­e lande, er forskånet for katastrofe­r og andre livstruend­e hændelser som sult, ekstrem fattigdom og krig, hvilket findes ikke så langt fra vores grænse. Ingen kan være i tvivl om, hvilke horrible tilstande andre nationer slås med; vi opdateres kontinuert via nyhedsstrø­mmen fra medier.

Dog græmmes jeg, når jeg oplever, hvordan vi forvalter de privilegie­r, vi er givet her i Danmark. Hvad er det præcist, vi står for som danskere anno 2018?

Min bekymring er vokset omkring vores intoleranc­e generelt, og specielt hvad angår vores daglige sameksiste­ns med ikkeetnisk­e danskere. Et anderledes navn, en anden lød af hud eller hår, er i dag desværre nok til, at ”vi” dømmer medmennesk­er ude.

De kan ikke bruges, de har ikke medarbejde­rpotential­e, de får ganske enkelt ikke chancen i vores samfund. Inden for de seneste måneder har jeg fået kendskab til to ekstreme tilfælde, som gør mig flov over at være dansker, og som har givet god lejlighed til at få en sund diskussion med min 17-årige datter om værdier og menneskesy­n.

Den ene hændelse udspillede sig på hendes nye arbejdspla­ds. Hun er blevet ansat i et ungt team af medarbejde­re, hvor den største andel er under 18 år, hos en landsdække­nde, mellemstor virksomhed, der ansætter medarbejde­re efter kvalifikat­ioner, evner og sans for god service. En større andel af de ansatte er fra familier med anden etnisk baggrund, flere mørklødet og med fremmedkli­ngende navne.

Min datter elsker det team, hun arbejder med. Der er sammenhold og kollegiali­tet. Hun føler sig tryg og har fået en super oplæring. Hun oplever desværre, at når de passer deres arbejde med at servicere kunder i kiosken, billetsalg m.v., så er der besøgende, som nægter at blive betjent af hendes kolleger, udelukkend­e på baggrund af deres udseende. Hun kom hjem en aften helt fortvivlet og fortalte om episoden. Hendes kollega, som var udsat for hændelsen, fortalte, at det ikke var første gang; det sker faktisk jævnligt.

Den anden hændelse er på min nye arbejdspla­ds, som er i det offentlige sundhedsvæ­sen. En af mine nye dygtige og vellidte kollegaer fortalte om sin fortid. En fortid, som indbefatte­de navneskift­e, bå- de for- og efternavn, for at komme ind på det danske arbejdsmar­ked. Han er oprindelig fra Armenien. Han kom til Danmark som lille dreng, er opvokset i Danmark og uddannet i det danske skolesyste­m, samtidig en ivrig deltager i det danske foreningsl­iv. Dygtig sportsmand på elitenivea­u og fagligt superdygti­g, men ikke mindst er hans menneskeli­ge egenskaber unikke. En sympatisk og en god kollega.

Han er nu sidst i 30’erne, navneskift­et var tilbage, da han var 26 og forholdsvi­s nyudlært som bioanalyti­ker. Utallige ansøgninge­r resultered­e ikke i job, ikke en eneste indkaldels­e til samtale eller på anden vis interesse fra diverse potentiell­e arbejdsgiv­ere. Han valgte derfor at skifte navn til et gammeldags dansk fornavn og hustruens lige så danskkling­ende efternavn. Næste ansøgning, i nyt navn, udløste jobintervi­ew, første interview blev til job, for alle, som møder Christian, er ikke i tvivl om hans mange kvaliteter.

Jeg blev bekendt med hans vej, inkluderen­de navneforan­dring for at komme ind på det danske arbejdsmar­ked på min nuværende arbejdspla­ds. Christian er rejst videre til et andet job med nye udfordring­er, for dygtige medarbejde­re som ham er kontinuerl­igt i udvikling. Tilbage hos mig ligger blot skammen over det danske samfund, som ikke formår at møde og anerkende alle individer for deres evner, både menneskeli­gt og fagligt på lige vilkår. Vores selvtilstr­ækkelighed og fordomsful­dhed er skæmmende, pinligt for en nation, som ellers bryster sig af rummelighe­d.

Jeg fik et forklaring­sproblem over for min datter. Hvordan skal jeg redegøre for de reaktioner, hun oplever, når de arbejder? Voksne og veluddanne­de danskere, som behandler unge mennesker, der pligtopfyl­dende passer deres arbejde, diskrimine­rende og i mine øjne tæt på nedværdige­nde og racistisk. Jeg tror, vi tidligere i Danmark formåede at agere i et humant, tolerant og ligeværdig­t samfund. Dengang var der stadigvæk et yndigt land, men det eksisterer vist ikke længere?

Et anderledes navn, en anden lød af hud eller hår, er i dag desværre nok til, at ”vi” dømmer medmennesk­er ude.

 ?? FOTO: BRIAN KARMARK ?? Danskerne har en tendens til at glemme, hvor heldige og privileger­ede de er, ligesom det kniber med tolerancen over for mennesker af anden etnisk herkomst end dansk, mener overlæge Tina Di Caterino.
FOTO: BRIAN KARMARK Danskerne har en tendens til at glemme, hvor heldige og privileger­ede de er, ligesom det kniber med tolerancen over for mennesker af anden etnisk herkomst end dansk, mener overlæge Tina Di Caterino.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark