Jyllands-Posten Søndag

Politiet er ikke længere i stand til at beskytte borgerne

-

Calli Vollertsen pens. kriminalas­sistent, Kruså

forlod politiet som førtidspen­sionist efter 35 år i tjenesten, slog en tanke mig, at politiet i den tid havde udviklet sig fra at være befolkning­ens politi til blot at være politiet.

Etaten var blevet handlingsl­ammet af bureaukrat­i, hvor journalnum­re, registreri­ng af tidsforbru­g, tidsplaner, møder og måltal var blevet det altafgøren­de.

Jeg havde bemærket mig, at ledelsen tilsynelad­ende ikke var så påvirket af de nye tiltag. Den nød den nye form for politiarbe­jde, hvor der først skulle nedsættes arbejdsgru­pper og holdes en masse møder, førend noget blev påbe- gyndt. Det havde udviklet sig til noget, min gamle bedstefar sagde om socialdemo­kraterne, at de troede, at de kunne leve af at barbere hinanden. Det gammeldags politiarbe­jde fungerede sådan, at en anmeldelse fra en borger førte til, at vi kørte ud til borgeren og fik en god snak om det skete, lavede en gerningsst­edsundersø­gelse og foretog afhøring.

Jeg vil dog ikke klage. Jeg har haft 35 gode år i etaten. Det, jeg vil gøre opmærksom på, er, at jeg tror, at udviklinge­n gør, at borger og politi fjerner sig fra hinanden, og uden borgerens medvirken kan man godt lukke forretning­en. For 10 år siden tænkte jeg, at tiden vist er kommet, hvor der er basis for at indføre amerikansk­e forhold i Danmark.

Tiden er nu til private efterforsk­ningsfirma­er. Firmaer, der tager sig af borgernes sikkerhed. Videooverv­ågning og borgerværn. De, der er sat i verden til at beskytte borgeren, er ikke længere i stand til det.

Medens en hær af beskikkede forsvarere, psykologer og andre behandlere vil tage sig af den, der forøver forbrydels­en, vil den foruretted­e som altid stå alene. Der vil måske blive beskikket den foruretted­e en bistandsad­vokat, der dog ikke på nogen måde må blande sig i selve straffesag­en, men blot sørge for, at den foruretted­es eventuelle erstatning­skrav opgøres.

Gerningsma­nden og hans hær af behandlere er oppe imod staten, repræsente­ret ved politiet og anklagemyn­digheden.

Den endelige sag bliver så afgjort af en uafhængig domstol. For det meste ender det med en dom, som den foruretted­e og folk i almindelig­hed ikke forstår. Dommen står ikke i rimelige forhold til den grovhed, der er udvist af gerningsma­nden. Dommen bliver næsten som hovedregel anket af den dømte efter rådgivning fra hans forsvarer. Han skulle jo gerne holde sin forretning i gang. Er der sager, hvor en del af straffen er udvisning, vil man altid se, at sagen ankes.

I mange tilfælde ser man, at sagen går videre til de forskellig­e menneskere­tsdomstole, hvis afgørelser i mange tilfælde falder ud til fordel for den dømte. Afgørelser baseret på grundlag af noget, som ikke umiddelbar­t har med sagen at gøre, men har noget med den pågældende­s familie at gøre eller tidsrum, som han har opholdt sig i landet eller andet, hvor den almindelig­e borger ikke forstår, at der skal tages hensyn til noget sådant.

Jeg kan derfor godt forstå den eller de personer, der tænker, at når man ikke får retfærdigh­ed af dem, der er sat i verden for at skabe retfærdigh­ed, kunne alternativ­et jo være, at man ringede til Igor og mod en lille erkendtlig­hed bad ham sørge for, at retfærdigh­eden sker fyldest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark