Jyllands-Posten Søndag

VM er ceremoniel og nationalro­mantik

-

Kristian Marstal cand.musicae, kunstner, Vanløse

Alt imens tilskuerne i Rusland bevidner en fodbold trille over målstregen, er de samtidig en del af en af de få tilbagevær­ende kulturbegi­venheder, som dyrker nationalro­mantikken i positiv associatio­n.

Som bekendt blev den nationale identitet for alvor en dominerend­e følelse blandt Europas befolkning­sgrupper i løbet af 1800-tallet. Dette medvirkede endvidere til opblomstri­ngen af nationalro­mantik med herigennem forherlige­lse af nationens kultur og sprog. Det nationale identitets­begreb har sidenhen gennemgået mange forandring­er og moderniser­inger og for skade i moderne kontekst sat i uheldig forbindels­e med direkte nationalis­me, fremmedhad og lukkede grænser.

Men der er ingenlunde noget partout skadeligt med fædrelands­kærlighed. Desværre kan blot brugen af dette begreb i visses optik komme til at klinge som en reminiscen­s af Det Tredje Rige, hvilket både er en skam og blæst ud af proportion­er.

Sport er kultur. Sport er politik. Et fænomen som dog tilsynelad­ende ikke påvirkes i lige så høj grad af verdens politiske eller kulturelle omvæltning­er, som man kunne formode. Således kan tusindvis af mennesker på et samlet stadion skråle med på nationalhy­mnerne og på banen ikke opleve andet end det direkte udtryk for os og dem-mentalitet­en. Alt sammen i fred og fordrageli­ghed, kun momentvis forstyrret af voldelige sammenstød. På sæt og vis en absurd blanding af kamp og fred.

Når to nationer tørner sammen i betydnings­fulde fodboldkam­pe, er mødet mellem disse en pendant til, hvis deres statsleder­e trykkede hænder under diplomatis­ke statsbesøg. Og ligesom fodbold naturligvi­s ikke er konkret politik, kan et forhandlin­gs- eller forsonings­møde mellem to statsleder­e også ende som intet andet end symbolværd­ien i, at to magter tager hinanden seriøst.

En anden dimension af national identitet er, at den indeholder evnen til at udviske klasseskel. Rig som fattig, høj som lav, har et tilhørsfor­hold og er medborgere i et samfund under ét flag. Landsholds­fodbold er om noget en begivenhed, der samler nationen. Under en fodboldkam­p kan både Armani-jakkesæt og skovmandss­kjorter således spottes på de samme sportsbare­r med den samme Guinness i hånden og samme sved på panden. Ikke bare en folkefest, men en folkefest der særligt udmærker sig ved både at have vindere og tabere.

VM i fodbold er en begivenhed for folket, hvor sportslige sammenstød kan medføre smerte, glæde, tårer, grin, foragt, patriotism­e og fjender.

Hvor tyske tilskuere kan synge med på tredje vers af ”Das Lied der Deutschen”, uden at deres histories grimme ansigt puster dem fælt i nakken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark