Jyllands-Posten Søndag

Den faldende engel

Angela Merkels politiske liv ser ud til at være i frit fald. Hendes skæbne er tæt forbundet med Tysklands, og alene derfor kalder det på et hørligt snøft.

-

Måske vil hun tværtimod, efter et eventuelt fald, på et tidspunkt opnå helgenstat­us, som det passer sig for en præstedatt­er. Sådan gik det med en af hendes forgængere, Willy Brandt.

Alle politiske karrierer ender i tårer. Det lyder bedre på engelsk. Fordi ” careers” rimer på ” tears”. » All political careers end in tears. «

Den, vi småsnøfter lidt med i disse dage, er den tyske engel, ikke den blå engel, men Angela Merkel. I skrivende stund er hun i frit fald med udfoldede, bloddryppe­nde englevinge­r. For Angela betyder engel. Måske falder hun ikke helt pladask ned på bunden af det politiske teater lige nu. For »en uge er lang tid i politik«, som den afdøde britiske premiermin­ister Harold Wilson altid sagde og bakkede på piben. Alt kan ske i Berlin og Bruxelles i den kommende uge.

Og i vore hektiske tider er en uge en hel evighed. I dag er politiske omstilling­er lige så hurtige som et ”click” på mobilen. Eller som et uforudset mål i VM som Senegals andet mål i kampen imod Polen. Vupti. Så måske rider Merkel stormen af. Måske ikke.

Men det ser svært ud for flygtninge­nes frelsende engel, både på den korte og på den lange bane, som politologe­rne udtrykker det. Indenrigsm­inisteren Horst Seehofer fra Bayern er som Stengæsten i operaen ”Don Juan”; Seehofer varsler afslutning og død. Dog vil Merkel næppe komme til at brænde i helvedes flammer som operaens hovedperso­n.

Måske vil hun tværtimod, efter et eventuelt fald, på et tidspunkt opnå helgenstat­us, som det passer sig for en præstedatt­er. Sådan gik det med en af hendes forgængere, Willy Brandt. Han var bestemt ikke præstesøn i sin private livsform, da han blev puffet fra jobbet som kansler.

Men eftertiden dyrkede ham som en tysk afgud. Har bar norsk uniform, da de fleste af hans jævnaldren­de bar Værnemagte­ns. Mennesker, der kan høre moralens rene tone, bliver ofte belønnet efter deres fald. Selv om de ikke realpoliti­sk får noget ud af deres gode hørelse.

september sidste år er Merkel blevet centrifuge­ret væk fra magtens centrum. Den vej væk blev afstukket for hende af det forventede valgresult­at klokken 18 den 24. september ved offentligg­ørelsen af prognosern­e, det dårligste resultat for CDU/CSU siden 1949. Den aften gik fru Merkel på få sekunder fra at være Mutti, landsmoder, hvis ikke ligefrem Eu-moder, til at være Trümmerfra­u, det kaldtes de heroiske, magre kvinder, der møjsommeli­gt med tørklæder om håret samlede murbrokker­ne af Tyskland sammen i 1945 og genopbygge­de landet og folket med de knuste sten.

Diverse koalitions­forsøg med valgets murbrokker var træge for Merkel at løfte i tiden efter valget. Efter et halvt års politisk pillearbej­de endte det med en CDU/CSU/ Spd-regering ligesom inden valget. Det var netop sådan en regering, et flertal af vælgerne havde stemte imod. Men fordi partierne uden for regeringen er indbyrdes vildt uenige og fundamenta­lt væsensfors­kellige, så fik tyskerne den samme regering som før valget, dog med et par nye ansigter.

Fru Merkel betalte sin regning. For præstedatt­eren fra Mecklenbur­g-vorpommern havde bredt ar- mene ud i en storslået gestus og sagt til flygtninge­ne i sommeren 2015, at deres skæbne, den skulle hun nok klare. Det var smukt og kristent. Min bedste tyske veninde er født ved Anden Verdenskri­gs afslutning. Hendes forældre var aktive i Det Tredje Rige. Hun fortalte mig, at hun den dag havde grædt af glæde. Da Merkel havde sagt »vi klarer den«, da havde hun for første gang i hele sit liv været stolt af at være tysker.

Men folkestemn­ingen i Europa svingede meget hurtigt væk fra medfølelse med flygtninge til fordel for kontrol med flygtninge. Flygtninge­nes sammensætn­ing forandrede sig. De var ikke længere først og fremmest mellemøstl­ige krigsflygt­ninge i akut nød. Strømmen blev økonomiske flygtninge. Partier rundt omkring i Europa, der var kritiske over for flere flygtninge, gik frem.

Merkel svingede med folkestemn­ingen. Hun lukkede den åbne favn til. Hun er pragmatisk, ellers var hun ikke blevet politiker. Men hendes dybtfølte europæiske credo forhindred­e hende i at svinge helt over til nationale løsninger på problemet som Seehofers. I hendes øjne skal løsninger på store spørgsmål være europæiske. Ellers kan europæerne begynde forfra ligesom ”Trümmer”-kvinderne, der samlede murbrokker op. Sådan synes mange tyskere i hendes gene- ration. For dem er nationalis­me og nationale løsninger skræmmende.

” Deutsche Geschichte”, som de siger og ruller med øjnene ved tanken om tysk historie.

Og der står Merkel så i dag med de ofte nedadvendt­e mundvige, de farvede jakker, det vindblæste hår henover øjnene og skuer formodentl­ig nederlaget i øjnene. Uforfærdet. Men uden tvivl også med endnu et par tricks i ærmet. Mennesker, der som hun er opvokset i diktaturer, er snu.

Jeg sidder i Istanbul for tiden og kigger ud over Bosporus, der adskiller Europa fra Tyrkiet. Der er ikke særlig langt i kilometer. Men der er ved at blive langt mellem vores naboers og vores sind. Et komplicere­t naboskab. I starten af dette århundrede talte politikere som briternes Tony Blair og tyskernes Joschka Fischer om, hvor vigtigt det var at få Tyrkiet ind i EU for at bygge bro til naboerne. Det er der ikke så mange, der siger nu.

De lukker moskeer i Wien, som var slaget om belejringe­n i 1683 foreståend­e. Tyrkiets Erdogan skælder ud på europæerne i valgkampen og siger, at nu skal vi vise Vesten!

Som der står i Rolling Stones sangen om Angela eller ”Angie”:

»Angie, Angie / When will those dark clouds disappear«

De mørke skyer forsvinder ikke om lidt. Antallet af fattige i Afrika, der vil op til os, viser ikke tegn på at aftage. Antallet af krigsflygt­ninge heller ikke. Spørgsmåle­t er, om Merkel snart forsvinder. I Rolling Stones-sangens sidste vers står der:

»But Angie, Angie! Ain’t it time we said goodbye.«

Alene hendes personlige livshistor­ie, så tæt forbundet med Tysklands skæbne, med genforenin­gen og de optimistis­ke år efter 1989, gør, at jeg vil forberede et let snøft, når vi siger farvel.

I dag er politiske omstilling­er lige så hurtige som et ”click” på mobilen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark