Jyllands-Posten Søndag

Vi skal passe på vores børn og unge

-

Mai Mercado børne- og socialmini­ster (K)

Lars Holmboe skiver her i avisen, at vi er ved at skabe »en generation af defensive midtbanesp­illere«, fordi vi presser vores børn og unge til at præstere. Nu vil jeg ikke sige noget dårligt om defensive midtbanesp­illere, men jeg er meget enig med Lars Holmboe i, at vi skal støtte vore børn og unge bedre. Vi ser desværre flere og flere sårbare unge, og jeg er ikke i tvivl om, at mange unge føler sig pressede. Både i skolen, i fritiden og af den perfekte verden på de sociale medier, hvor antallet af likes og længden af deres streaks bliver et mål i sig selv.

Jeg synes, det er godt, at vi stiller krav og forventnin­ger til vores børn og unge, for præstation er en del af livet. Men præstation­en må aldrig blive et mål i sig selv, og vi skal væk fra en perfekthed­skultur. Derfor er det også helt forkert, når Lars Holmboe tillægger mig en ”man er sin egen lykkes smed-ideologi”.

Jeg mener til gengæld, at vi alle – også forældrene – har et ansvar for, at vores børn får en kerne af robusthed, så de tror på sig selv og kan håndtere et naturligt pres. Det er også en af de ting, som jeg har lagt vægt på i opdragelse­sdebatten, hvor opdragelse­spanelet netop har afleveret sit arbejde til mig. Her er det første perspektiv på mo- derne opdragelse netop, at børn skal blive til nogen, før de skal blive til noget. Jeg kunne ikke være mere enig – og vi har et fælles ansvar for, at det lykkes.

For mig har der nemlig aldrig været en modsætning mellem forældrean­svar og samfundsan­svar – de to ting skal spille sammen. For børn er både i familien, hos venner og i f.eks. dagtilbud. Mit arbejde som minister handler derfor bl.a. om at skabe bedre rammer for børn og børnefamil­ier.

Det har vi for eksempel gjort med den nye dagtilbuds­lov, der træder i kraft om et par uger. Med den kommer der med en ny, styrket pædagogisk læreplan et stærkere fokus på børns dannelse, og at barndommen og legen har en selvstændi­g og vigtig betydning samt en række tiltag, som styrker familierne­s fleksibili­tet og valgmuligh­eder. Det bakker stort set hele Folketinge­t op om.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark