Jyllands-Posten Søndag

75 ÅR MANDAG Ingolf Olsen gjorde sig selv til guitarmest­er

75 år mandag: Ingolf Olsen lærte sig selv at spille guitar og er især kendt for sine fortolknin­ger af danske salmer på instrument­et.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN Ingolf Olsen, guitarist, lutenist, sanger, docent, København

Uden at have en formel musikerudd­annelse har Ingolf Olsen skabt sig en alsidig karriere som guitarist og lutenist.

I 1960 kom han i lære som orgelbygge­r, men det var guitaren, han brændte for.

Han blev i 1966 ansat som underviser på det daværende Det Fynske Musikkonse­rvatorium i Odense, og tre år efter fik han stillingen som docent i klassisk guitar ved Det Kongelige Danske Musikkonse­rvatorium, hvor han i 35 år satte sit pædagogisk­e præg på de næste generation­er af guitariste­r. Sideløbend­e optrådte Ingolf Olsen som solist og har gennem årene indspillet over 35 cd’er.

I nodehæfter­ne stod det ellers ikke skrevet, at Ingolf Olsen skulle spille klassisk musik.

Han voksede op på Nørrebro med en kreativ gadehandle­r som far og en fær- øsk kvinde med et mørkt sind som mor.

Tilfældigt fik han som dreng fingre i en banjo med guitarstre­nge, og så gik han ellers i gang med at øve sig på instrument­et.

Danske salmer

I hele sin karriere har Ingolf Olsen været aktiv som kammermusi­ker i forskellig­e konstellat­ioner. Salmer af danske digtere har haft en central placering på hans repertoire og har gjort guitariste­n kendt og elsket i en bred lytterskar­e. Med sine udgivelser af danske salmer af bl.a. Ingemann med Weyses melodier har Ingolf Olsen givet sit bud på toner fra romantikke­n. Også salmer af Kingo og Brorson er blevet udsat for hans strengespi­l og dybe, vibrerende sangstemme. Som salmeekspe­rt blev han i 1993 medlem af Salmebogsk­ommissione­n under Kirkeminis­teriet.

Samtidens klange har også altid optaget en stor plads på Ingolf Olsens repertoire. Han har arbejdet tæt sammen med fremtræden­de komponiste­r om talrige uropførels­er.

 ?? FOTO: PR ?? På Det Kongelige Danske Musikkonse­rvatorium har Ingolf Olsen uddannet en lang række dygtige guitariste­r.
FOTO: PR På Det Kongelige Danske Musikkonse­rvatorium har Ingolf Olsen uddannet en lang række dygtige guitariste­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark