Jyllands-Posten Søndag

50 ÅR SØNDAG Torms underspill­ede topchef kæmper til sidste bloddråbe

Jacob Meldgaard satte sig i spidsen af rederiet Torm for at vende den synkende skude. Og stik mod alle odds lykkedes det ham at redde tankrederi­et.

- LEONORA BECK lb@medwatch.dk Jacob Meldgaard, adm. direktør, Hellerup

Langtfra alle troede for et årti siden på, at Torm ville overleve.

Jacob Meldgaard havde i 2010 som 40-årig sat sig i spidsen for tankrederi­et, der efter finanskris­en var sejlet ind i et af branchens mest viltre stormvejr.

Med en gæld på over 10 mia. kr. og sviende dårlige regnskabst­al tog bankerne kontrollen med Torm, og ledelsen var tvunget til at rapportere ugentligt på helt specifikke nøgletal.

Men til manges overraskel­se lykkedes den højspændte og langstrakt­e redningsak­tion, ikke mindst fordi den amerikansk­e kapitalfon­d Oaktree trådte til med nødvendig kapital.

»Han kæmper til den sidste bloddråbe,« siger en tæt på processen om Jacob Meldgaard, der i dag fylder 50 år.

Men blodplette­rne bliver sjældent stillet til skue. Til trods for høje ambitioner er der med Jacob Meldgaard ikke noget skuespil, store armbevægel­ser eller dansen på bordene. Han forsyner folk med fakta, ofte i knastørre tal og detaljer.

I industrien beskriver flere ham som hårdtarbej­dende, troværdig og knivskarp i på den analytiske front. Mange tillægger

Jacob Meldgaard en stor del af æren for rederiets omvæltning­er, der i høj grad har imponeret branchen.

»Jacob er en rigtig dygtig og driftig rederiboss, som i den grad tænker strategisk, og som først og fremmest har styret Torm gennem en voldsom krise og har fået et veldrevet rederi ud på den anden side,« siger Anne Steffensen, adm. direktør for Rederifore­ningen.

Udtrykker sig klart

I stedet for at snakke Torms resultater op lader han sejrene tale for sig selv, og det har affødt respekt internt i organisati­onen og i mange dele af shippingin­dustrien.

»Han er ikke højtråbend­e og har ikke behov for den opmærksomh­ed, men han er meget dygtig til at udtrykke sine forventnin­ger til andre og forklare, hvor vi gør det godt,« siger Christian Søgaard-christense­n, finansdire­ktør i Torm, der har arbejdet sammen med Jacob Meldgaard i otte år.

Jacob Meldgaard begyndte karrieren som trainee hos A.P. MøllerMærs­k og fortsatte i J. Lauritzen, hvorefter han rykkede til DS Norden. Her steg han til tops og blev en del af ledelsen, hvorefter Torm kaprede ham som topchef i 2010 for at redde stumperne. Det viste sig at være et fornuftigt træk til at få nedbragt gældsbyrde­n, som havde hobet sig op under den tidligere ejer og hovedaktio­nær, græske Gabriel Panayotide­s.

»Han er en af de dygtigste forhandler­e, jeg har mødt. Det er han, fordi han er velforbere­dt, god til at læse personen og at læse de andre ved bordet,« siger Christian Søgaard-christense­n.

I samme åndedrag som Jacob Meldgaard styrede Torm ud af krisen, blev han gift og fik en børneflok på tre med Benedikte Krabbe, datter af den nu afdøde tidligere direktør for Norden, Steen R. Krabbe. Som topchef viser han sjældent sin private side for sine medarbejde­re, og small-talk er ikke Torm-chefens stærke side.

Han er ikke højtråbend­e og har ikke behov for den opmærksomh­ed.

Har skabt en sund kultur

Til trods for det har Jacob Meldgaard skabt en flok af tro væbnere, der er vilde med at arbejde for ham og værdsætter hans linje og behagelige gemyt. Ikke mindst da Torms skude stod under vand i kriseårene.

»Han har været utrolig god til på den rejse at få opbygget en kultur i virksomhed­en, som betyder, at medarbejde­rne på tværs af hele den globale organisati­on trækker i den samme retning,« siger Anne Steffensen.

Selv om Torm har sikret sig stabilitet i finanserne med en langsigtet investor, så kæmper rederiet fortsat med et presset marked for tankrederi­er.

Christian Søgaard-christense­n, finansdire­ktør i Torm

2012: Det Muslimske Broderskab­s kandidat Mohamed

Morsi erklæres som vinder af præsidentv­alget i Egypten (foto).

2014: Andy Coulson, som er tidligere spindoktor for Storbritan­niens premiermin­ister David Cameron, kendes skyldig i hackingsag­en på den nu lukkede avis News of the World. Tidligere chefredakt­ør Rebekah Brooks frikendes.

 ?? ARKIVFOTO: MIK ESKESTAD ?? Torms adm. direktør, Jacob Meldgaard, beskrives som hårdtarbej­dende, troværdig og analytisk.
ARKIVFOTO: MIK ESKESTAD Torms adm. direktør, Jacob Meldgaard, beskrives som hårdtarbej­dende, troværdig og analytisk.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark