Jyllands-Posten Søndag

Ny motorlever­andør til Red Bull: Dristig beslutning eller bare dumt?

Red Bull skifter fra 2019 til en ny motorlever­andør. Manøvren sender det succesfuld­e hold ud på ukendt grund.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Red Bull er et af de mest succesfuld­e Formel 1-hold i nyere tid. Det østrigske mandskab har vundet fire verdensmes­terskaber, siden det blev dannet i 2005, og siden 2009 har Red Bull været med i kampen om podieplace­ringer ved konstruktø­rernes VM.

Bag succesen ligger naturligvi­s mange faktorer, men tre træder frem. Først og fremmest har sodavandsk­oncernens ejer, Dietrich Mateschitz, smidt en masse penge efter projektet, og den slags avler som så mange andre steder i sport succes, men den succes er bygget på de to næste faktorer.

I 2006 så Dietrich Mateschitz rigtigt i at gå på strandhugs­t hos Mclaren, da han hentede den geniale bildesigne­r Adrian Newey. Og året efter indgik Red Bull et særdeles succesfuld­t samarbejde med Renault om leverance af motorer.

De tre faktorer gik op i en højere enhed, da de blev krydret med Sebastian Vettel bag rattet. I 2010-2013 vandt Red Bull fire verdensmes­terskaber, og det var først, da et nyt motorregle­ment trådte i kraft op til 2015-sæsonen, at det blev muligt at vriste VMtitlen ud af Red Bulls greb, da Mercedes satte sig på VMtitlerne. Renault leverede simpelthen ikke en konkurrenc­edygtig motor.

Surt ægteskab

Den manglende succes gjorde ægteskabet mellem Renault og Red Bull surt, og tidligere på ugen meddelte Red Bull så, at teamet skifter til Honda-motorer fra 2019.

»Vi har altid taget sådanne beslutning­er uden at blive alt for følelsesla­dede, og vi har kun et kriterium for øje – at vi mener, at vi bliver i stand til at blive mere konkurrenc­edygtige,« siger teamchef Christian Horner.

Skiftet kommer ikke som en stor overraskel­se i Formel 1-verdenen.

Op til denne sæson indgik Red Bull en aftale med Honda om, at den japanske bilkoncern skal levere motorer til Red Bull juniorteam, Toro Rosso.

Og den beslutning ligger til grund for, at Red Bull skifter.

»Hondas position med begge Red Bulls Formel 1hold giver et enormt potentiale. Honda vil nu have adgang til et væld af data fra begge hold, og det giver muligheden for en hurtigere, mere effektiv og mere konkurrenc­edygtig udvikling fordobles,« siger Christian Horner.

Den optimistis­ke udmelding kan der blive brug for. Når man kigger på tallene for Hondas involverin­g i Formel

Hondas position med begge Red Bulls Formel 1-hold giver et enormt potentiale. Christian Horner, Red Bull-teamchef

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark