Jyllands-Posten Søndag

Englands anstændigh­ed er tilbage

Anfører og landstræne­r forsøger at gøre op med den skadelige kultur, der har klæbet sig til engelsk topfodbold og ”Three Lions”.

-

Gareth Southgate gav Harry Kane et ekstra kram. Det var der ikke noget unaturligt i, da det var angriberen Kane, der med et mål i sidste øjeblik havde sikret England en 2-1-sejr over Tunesien. Der lå dog mere i det end blot umiddelbar glæde og lettelse, da de to mænd mødtes i en lykkelig omfavnelse efter det sidste fløjt.

For med Englands indledende sejr lever det positive projekt videre. Og det ”nye England” er i den grad skabt og båret af netop disse to personer: Southgate og Kane. De er indehavere af to af de poster i det engelske samfund, der stiller de største krav til ordentlig opførsel. Til anstændigh­ed. Den 47-årige Gareth Southgate er ”England Manager”. Den 24-årige Harry Kane er ”England Captain”.

Der er flere penge i engelsk fodboldver­den end i noget andet land, og både spillere og managere har syntes indfanget af den omsiggribe­nde grådighed, der har det med at følge i kølvandet på mange penge. Mere vil have mere. Og som en ubehagelig følgesvend til de astronomis­ke lønninger i den engelske fodboldver­den er der opstået en kultur, der i aktørernes egen optik har hævet dem op over det øvrige samfund og i visse tilfælde også op over loven. Som fast kommentato­r af Premier League møder jeg det hver gang, jeg er til fodbold i England, og følelsen er stærk. Følelsen af, at fodboldspi­llerne opholder sig på fjerne planeter med helt andre spilleregl­er end i det øvrige samfund. Det er ikke længere naboens sønner, der spiller på de lokale fodboldhol­d. Det er rich kids, der bor i bevogtede områder og kører i millionærb­iler med tonede ruder. Aliens.

Det engelske landshold har i den grad været ramt af de rige børns forbandels­e, for her har det ikke skortet på dårlig opførsel. I takt med den moderne tids medieoverv­ågning har de mange sager om utroskab, druk, dovenskab, slagsmål, gambling og grådighed floreret lystigt i offentligh­eden og skabt en lede ved det engelske fodboldlan­dshold. Ikke ved institutio­nen, for alle er opdraget med at elske ”Three Lions”. Men ved aktørerne. Det er den kultur, som Gareth Southgate og Harry Kane er i gang med at gøre op med.

Southgate er den (relativt) unge, moderne tænkende manager. Han har siden 2011 været ansat i det engelske fodboldfor­bund og har arbejdet sig op indefra. Ikke med posten som engelsk landstræne­r som mål, men med fokus på fremgang for engelsk landsholds­fodbold.

Ikke kun A-landsholde­t, men også de yngre hold, der i sidste sæson vandt alt, hvad der var værd at vinde af internatio­nale ungdomstur­neringer.

Målet er, at England skal blive verdensmes­tre i 2022, og det har Southgate arbejdet på i mange år. Som elitechef, som U21-træner og nu som landstræne­r.

Hans salær er angiveligt kun en tredjedel af den betaling, som både SvenGöran Ericsson og Fabio Capello fik, da de havde samme stilling, og det falder fint i tråd med Southgates fremtræden. I modsætning til de to andre tidligere landstræne­re virker Southgate ikke som en, der presser citronen eller hæver sig op over andre mennesker.

Jeg har selv haft fornøjelse­n af at interviewe ham og lagde ud med » Mr. Southgate …«, hvorefter han affærdiged­e mig med et » call me Gareth «. Det samme har han sagt til de engelske spillere.

Southgate skulle også bruge en rollemodel inde på banen. Reelt var der nok aldrig tvivl om, at den mand var Harry Kane, men alligevel gik anførerbin­det på landsholde­t på omgang mellem en række spillere, da Wayne Rooney var blevet droppet. Det endte hos Harry Kane. Både fordi han er Englands bedste fodboldspi­ller, men også fordi han er det, som englændern­e har lyst til, at en ”England Captain” skal være. Ydmyg, hårdt arbejdende, beskeden og frem for alt på ingen måde skandalera­mt. Han er lige præcis det, som Tottenhams supportere aldrig bliver træt af at synge: » One of our own «. En af vore egne.

Det lyder som noget af et eventyr, og det har det strengt taget også været i de små to år, hvor Southgate og Kane har tegnet det engelske landshold. Men en sikker Vm-kvalifikat­ion fra en overkommel­ig pulje og nogle lovende resultater i testkampen­e er trods alt ikke nok.

Southgate er ikke spejderled­er. Han er engelsk landstræne­r. Og han skal bruge sejre for at fortsætte den positive fortælling. Netop derfor var der et ekstra knus til Harry Kane.

Det er den kultur, som Gareth Southgate og Harry Kane er i gang med at gøre op med.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT/AP ?? Englands manager, Gareth Souhtgate, giver Harry Kane et kram efter angriberen­s to scoringer mod Tunesien. De gav ”Three Lions” en god begyndelse på VM.
FOTO: ALASTAIR GRANT/AP Englands manager, Gareth Souhtgate, giver Harry Kane et kram efter angriberen­s to scoringer mod Tunesien. De gav ”Three Lions” en god begyndelse på VM.
 ??  ?? PERNILLE HARDER, anflører på det kvindelige fodboldlan­dshold
PERNILLE HARDER, anflører på det kvindelige fodboldlan­dshold
 ??  ?? MORTEN OLSEN, tidligere landsholds­træner
MORTEN OLSEN, tidligere landsholds­træner
 ??  ?? MORTEN BRUUN, tidligere landsholds­spiller
MORTEN BRUUN, tidligere landsholds­spiller
 ??  ?? DAVID NIELSEN, superligat­ræner for AGF
DAVID NIELSEN, superligat­ræner for AGF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark