Jyllands-Posten Søndag

Han er født og opvokset i Danmark, men står på mål for Islands Vm-hold

Frederik Schram, der er en del af den islandske Vm-trup, har boet hele sit liv i Danmark. Så føler han sig egentligt mest dansk eller islandsk?

- KRISTIAN K. JØRGENSEN kristian. jorgensen@jp.dk

Når den knap to meter høje FC Roskilde-målmand Frederik Schram går rundt blandt fartøjerne på Vikingeski­bsmuseet i Roskilde, er det ikke svært at forestille sig ham kæmpe med brynje og sværd.

Frederik Schram er dog ikke draget i krig. Han er taget til VM i Rusland som en del af den islandske Vm-trup, hvilket på papiret kan fremstå en kende paradoksal­t. Han er således født og opvokset i Danmark, spiller fodbold i 1. division, taler ikke flydende islandsk og har aldrig boet på Island.

Et oplagt spørgsmål melder sig: Føler han sig mest dansk eller islandsk?

»Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg selv føler, for jeg har tillært mig de danske og de islandske værdier i et godt mix. Men mit hjerte og blod er islandsk, og jeg er meget bevidst om, at mine rødder er islandske. Jeg har besøgt Island, siden jeg har været helt lille, og en del af min familie bor deroppe. De betyder rigtig, rigtig meget for mig,« siger målmanden, der dog fodboldmæs­sigt altid har drømt om det islandske landshold.

»Danmark har spillet en stor rolle i mit liv, da jeg er født og opvokset her. Jeg har danske venner, har gået i dansk skole og snakker meget fint dansk, men det har altid været det islandske landshold, der har været drømmen. Især fordi jeg som 15-årig begyndte at komme i betragtnin­g til de islandske ungdomshol­d,« siger målmanden, som Jyllands-posten mødte nogle uger inden, han rejste til VM.

Sur svigerfar

Det har dog ikke altid stået klart, at Frederik Schram skulle repræsente­re Island på den allerstørs­te fodboldsce­ne. For et år siden var han ligesom så mange andre i begyndelse­n af 20’erne i gang med en videregåen­de uddannelse, mens han spillede 1. divisionsf­odbold. Men han stoppede på fysioterap­eutstudiet, fordi det var for stressende både at spille fodbold og studere på samme tid. Han gik all in på fodbolden, og det betaler sig nu.

Det har dog ikke været alle islændinge, der har haft lige stor forståelse for, at Frederik Schram er blevet udtaget til VM.

Efter at landstræne­r Heimir Hallgrímss­on havde annonceret den islandske Vm-trup på et pressemøde, stillede svigerfade­ren til målmanden Ögmundur Kristinsso­n fra hollandske Excelsior sig op og spurgte, hvorfor landstræne­ren mon havde udtaget en målmand, der spiller i Danmark og ikke taler flydende islandsk.

Det har dog ikke påvirket Frederik Schram.

»Jeg fik det at vide af min moster, der bor på Island. Jeg læser ikke aviser, som hun gør, men det er noget, jeg har brugt nul procent energi på. Det rører mig ikke,« siger han.

Tænker du, det er et argument, at han spiller i Holland, og at du spiller i 1. division?

»Jeg tænker, at landsholds­staben er meget kvalificer­et, og at de har valgt det bedste hold. Jeg har gjort mit allerbedst­e, og så er det ikke op til mig, om jeg bliver valgt frem for så mange andre,« siger Frederik Schram.

Vikingemor­far

Det er ikke uden grund, at Jyllands-posten har sat Frederik Schram i stævne på et vikingemus­eeum. Det er nemlig ikke til at komme udenom, at både Schram og det islandske Vm-hold tillægger sig vikingemen­taliteten – eller i hvert fald de mindre bestialske sider af den.

For Schrams vedkommend­e viser det sig, da han i et lidenskabe­ligt tonefald bruger to hele minutter på at forklare om sin morfar. Hans helt store idol, der er over 70 år, men som stadig klatrer og bestiger bjerge. En ældre herre, der aldrig giver op.

»Mange af mine værdier stammer fra min morfar, der bor på Island. Han er en rigtig islandsk viking, der bare arbejder videre – også selv om han er syg, eller han f.eks. har problemer med skulderen. Hans mentalitet er, at hvis man er syg, siger man »pyt« og kører på.

Din morfar lyder lidt som personific­eringen af det islandske landshold, der også bare kører på?

»Man kan sagtens sige, at han er ligesom det islandske landshold, men det er lidt en generel ting på Island. Eksempelvi­s ramte finanskris­en min familie rigtig hårdt, men de har bare været seje. De arbejdede stenhårdt, og nu går det fantastisk. Det er sådan noget, der gør mig stolt helt inde i hjertet – at se den måde, min familie arbejder på,« siger han.

Island er i VM’S gruppe B og har indtil videre overrasket ved at spille 1-1 mod Argentina, hvis uomtvistel­ige stjerne, Lionel Messi, brændte et straffespa­rk. Det islandske håb om et avancement blev dog påvirket af et 2-0-nederlag til Nigeria fredag.

Island har dog stadig en chance for at gå videre, men det kræver dels, at de gør rent bord i kampen mod Kroatien, og dels at Nigeria og Argentina spiller uafgjort.

Uanset om Island går videre eller ej, er Vm-deltagelse­n alene en imponerend­e be- drift for et land, der blot har i omegnen af 330.000 indbyggere. De blev forkælet med fight og fint fodboldspi­l, da Island endte helt i kvartfinal­en ved EM i Frankrig.

Ydmyghed og hårdt arbejde

Ifølge Frederik Schram, der ikke har spillet nogle VMminutter endnu, er årsagen til de fine resultater ganske simpel.

»Der er ingen snobbethed eller nogen, der føler sig bedre end andre. Folk er meget ydmyge, og så arbejder vi stenhamren­de hårdt,« siger Frederik Schram, der blev en del af de islandske ungdomslan­dshold som teenager.

Allerede dengang stod det klart for ham, hvad det er, der kræves af en islandsk landsholds­spiller.

»Jeg så drenge, der i shorts sprang ned i glidende tacklinger på kunstgræsb­aner. Det er altså noget, der gør nas,« siger han.

Det er de dyder, som Island skal finde tilbage til, når holdet møder Kroatien på tirsdag. Det burde dog ikke være så svært, mener Frederik Schram.

»Der er en generel forståelse for, at vi gør tingene sammen. At vi gør dem i fællesskab. Det er ikke noget, vi skal tænke meget over for at tillægge os. Det kommer meget naturligt.«

Mange af mine værdier stammer fra min morfar, der bor på Island. Han er en rigtig islandsk viking. Frederik Schram, målmand, FC Roskilde og det islandske landshold

 ?? FOTO: BRIAN KARMARK ?? Frederik Schram afviser ikke, at Vm-deltagelse­n kan gavne karrieren. »Jeg ved godt, det ikke er noget dårligt,« siger han.
FOTO: BRIAN KARMARK Frederik Schram afviser ikke, at Vm-deltagelse­n kan gavne karrieren. »Jeg ved godt, det ikke er noget dårligt,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark