Jyllands-Posten Søndag

Fire fakta, der forklarer verden

Tal fortæller ofte mere end ord. Hver uge finder Jyllands-posten fire nøgletal, der viser eller forklarer en aktuel global eller national udvikling eller tendens.

- CARSTEN ELLEGAARD CHRISTENSE­N carsten.christense­n@jp.dk

lokkede EM i herrefodbo­ld i 2016 2 mia. mennesker ind foran skærmen, mens den seneste udgave af den amerikansk­e fodboldlig­as finalekamp, Super Bowl, blev set af lidt over 100 mio. mennesker.

I det lys overrasker det næppe, at Fifa tager sig godt betalt for tv-rettighede­rne. Kanalerne holder kortene tæt ind til kroppen, når det gælder om at afsløre prisen for at vise det igangværen­de fodbold-vm, men ifølge Fifas eget regnskab tjente det internatio­nale fodboldfor­bund mere end 15 mia. kr. på salget af rettighede­rne til slutrunden i 2014. VM er en unik mulighed for at se, hvordan stjernerne fra alverdens klubhold klarer sig i landsholds­trøjen og med et måske knap så stjernespæ­kket hold medspiller­e.

Det klubhold, der har flest VMfarere på lønningsli­sten, er Manchester City, skarpt forfulgt af Champions League-vinderen Real Madrid.

Den engelske Premier League er da også den liga, der er bedst repræsente­ret i Rusland. I alt 107 ud af samtlige 736 fodboldstj­erner spiller til daglig i England. Også det engelske landshold stikker ud, ved at hele truppen består af spillere fra Premier League. Det bedst repræsente­rede danske hold er FC København, der har sendt danskerne Viktor Fischer og William Kvist samt svenskeren Robin Olsen af sted.

Især mindre klubhold vil formentlig håbe, at gode præstation­er i Rusland sender markedsvær­dien af deres spillere i vejret. Derudover udbetaler Fifa en kompensati­on på ca. 55.000 kr. for hver dag, en spiller deltager i slutrunden.

Ifølge en tysk finansvirk­somhed står danske hold samlet set til at få mindst 13 mio. kr. af Fifa for at sende deres spillere til Rusland.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark