Jyllands-Posten Søndag

Børn af danske fremmedkri­gere skaber panderynke­r

Danske syrienskri­geres børn er danske statsborge­re, fastslår Udlændinge- og Integratio­nsminister­iet. Børnene har simpelt hen samme rettighede­r »som et barn i Rødovre«, siger en ekspert. Enhedslist­en vil nu have regeringen til at gøre mere for at hjælpe bø

-

Drømmen om en tilværelse med sin familie i Danmark fylder alt – et liv med de to piger, der lige nu er et og to år, og moderen til børnene, som han blev gift med for tre år si- den i Syrien.

»Børnene betyder alt for mig. Alt. Jeg vil ikke vende tilbage til Danmark, hvis jeg ikke kan få mine børn med,« siger Jacob El-ali, hvis familie lige nu befinder sig i Tyrkiet.

Han har siden 2013 været i Syrien. Jacob El-ali blev fængslet in absentia i 2015, efter at han i 2014 blev landskendt, da han poserede på billeder på Facebook med afhuggede hoveder og blodige, hovedløse lig i den syriske by Raqqa.

Den nærmeste relation, børnene har til Danmark, er Jacob El-alis danske statsborge­rskab. Alligevel mener han, at ansvaret for hans børns fremtid er Danmarks.

»Jeg ser det som Danmarks ansvar. For det første er jeg dansk statsborge­r. Jeg har ikke noget andet statsborge­rskab. For det andet har Danmark udsendt en efterlysni­ng af mig, så jeg kan ikke rejse ind i Tyrkiet og søge om opholdstil­ladelse der. Det hele er blevet meget indviklet. Det, der rent faktisk sker nu, er, at jeg sidder fast her. Enten skal jeg smugle mig selv ind i Tyrkiet, når jeg får penge til det, og leve illegalt der, eller også skal jeg komme til Danmark og lade mig stille for en domstol,« siger han fra en telefonfor­bindelse i Syrien.

Danske statsborge­re

Syrienskri­geres børn, der er født i eller taget med til kalifatet, skaber lige nu dybe panderynke­r i de europæiske lande, hvor mere end 5.000 af Islamisk Stats krigere anslås at komme fra, herunder cirka 150 fra Danmark.

Terrororga­nisationen Islamisk Stat er lige nu fortrængt i både Syrien og Irak, men efterladt på slagmarken er børn, der er født af statsborge­re på tværs af Europa. Tidligere har en Fn-godkendt rapport, "Children of Islamic State", konkludere­t, at IS har indoktrine­ret en hel generation af børn med ekstremism­e fra fødslen, hvilket også får tænketanke­n Quilliam, som stod bag rapporten, til at drage parallelle­r til Nazityskla­nd.

I sidste måned udkom så rapporten "The return of foreign fighters to EU soil" fra EUParlamen­tet, hvor der står, at børnene bør identifice­res og hvis muligt sendes tilbage til de medlemssta­ter, de har forbindels­e til. Rapporten peger også på de sikkerheds­mæssige udfordring­er ved at få børnene hjem. F.eks. at børn over ni år har gennemgået militær træning i konfliktom­råder.

I Danmark er Jacob El-alis drøm om en dag at leve en tilværelse med sin familie i Danmark ikke enestående.

En kilde har over for Jyllands-posten berettet om et barn af en dansk syrienskri­ger, som befinder sig i Tyrkiet, og hvor familien i Danmark har et ønske om at få barnet til Danmark.

Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) oplyste desuden i sin seneste vurdering af terrortrus­len fra januar, at der også findes børn, der er født i Danmark, men som er medbragt til Syrien. »Nogle udrejste kvinder fra Danmark har medbragt børn til konfliktzo­nen, mens nogle har fået børn dernede.«

Om disse børn skal hjælpes til Danmark og have en fremtid i landet, har regeringen hidtil svaret afværgende på, lyder kritikken fra Enhedslist­ens retsordfør­er, Rosa Lund.

I maj spurgte hun udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA), om de danske myndighede­r yder bistand til mindreårig­e danske statsborge­re, der opholder sig i Irak eller Syrien, og hvor der er et ønske fra dem selv eller deres pårørende om, at de skal vende hjem til Danmark.

Svaret lød, at Danmark på grund af sikkerheds­situatione­n ikke har mulighed for at være til stede i Syrien eller Irak, hvorfor der er begrænset mulighed for at »yde konsulær bistand«. Med dette menes en ambassade eller et konsulat, der kan hjælpe med alt fra udstedelse af midlertidi­gt pas til rådgivning om hjemrejse.

På et opfølgende spørgsmål fra retsordfør­eren blev udenrigsmi­nisteren bedt om at forholde sig til, hvorvidt de danske myndighede­r vil yde støtte til børn af fremmedkri­gere, som ønskede at komme til Danmark? Her blev der henvist til det foregående svar.

Men ifølge juraen er børn af fremmedkri­gere i Syrien med dansk statsborge­rskab Danmarks ansvar, og børnene er ikke alene berettiget til at komme til landet, men har også krav om at få hjælp til det.

Jyllands-posten har bedt Udlændinge- og Integratio­nsminister­iet om konkret at svare på, hvorvidt Jacob El-ali vil kunne få sine børn til Danmark. Og svaret er »ja«. Da han er dansk statsborge­r, er hans børn det automatisk også - uagtet at de er undfanget i Syrien af en syrisk kvinde.

Udlændinge- og Integratio­nsminister­iet henviser til indfødsret­slovens § 1, stk. 1.

»Efter bestemmels­en erhverver et barn dansk statsborge­rskab ved fødslen, såfremt blot én af forældrene er dansk statsborge­r, og uanset om forældrene er gift eller ikke er gift ved barnets fødsel,« lyder det fra Udlændinge- og Integratio­nsminister­iet.

Ministerie­t skriver desuden, at Jacob ElAlis hustru vil kunne ansøge om familiesam­menføring efter udlændinge­lovens § 9 c: Her står bl.a., at »der (kan) efter ansøgning gives opholdstil­ladelse til en udlænding, hvis ganske særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed og, hvis udlændinge­n er under 18 år, hensynet til barnets tarv, taler derfor.«

Advokat og formand for Retspoliti­sk Forening Bjørn Elmquist mener, at sagen om statsborge­rskab er klar, og derfor har Danmark også en juridisk pligt til at hjælpe børnene. En hindring er dog, hvis myndighede­rne rent fysisk er afskåret fra at komme til børnene, fordi forholdene er kaotiske. Her gælder princippet om force majeure.

»Hvis forældrene er indstillet på at gøre noget aktivt for at føre disse børn til et sted, hvor man kan bistå dem, så er vi uden om force majeure, og så har myndighede­rne en forpligtel­se til at agere. Det er vi qua statsborge­rskabet og FN’S børnekonve­ntion, hvor børns velfærd vægtes meget højt,« forklarer Bjørn Elmquist.

Advokaten uddyber, at børnenes tarv faktisk vægtes så højt, at de danske myndighede­r er forpligtet til at tvangsfjer­ne børnene, hvis det vurderes at være til deres bedste.

»Hvis myndighede­rne fysisk kan komme til børnene, så slår børnenes bedste – eller tarv – det hele. Det gælder også, og måske i særlig grad, hvis forældrene med føje mistænkes for at have deltaget i terrorisme.«

Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty Internatio­nal, er enig.

»Hvis disse børn kan tilvejebri­nges, skal staten sørge for dem på linje med børn fra Rødovre.«

Vi kommer til at stå i et dilemma, som er, at nogle af børnene kan være lige så hjernevask­ede som deres forældre. Naser Khader, udenrigsor­dfører, Det Konservati­ve Folkeparti

Hvis Jacob El-ali en dag kommer til Danmark og ønsker sine børn med sig hjem, er staten så forpligtet til at tage imod dem?

»Ja, bestemt. For det første fordi de er danske statsborge­re, for det andet fordi de ud over at være danske statsborge­re er børn, og staten har dermed en særlig forpligtel­se til at sørge for, at de ikke lider overlast,« siger Claus Juul.anderledes er det med børn af fremmedkri­gere, der har mistet deres opholdstil­ladelse. Radio24syv har beskrevet, at Udlændinge­styrelsen siden 2015 har inddraget 18 udlændinge­s opholdstil­ladelser på grund af en antagelse om, at de har kæmpet eller været i Syrien eller Irak. »I sager om personer, som fratages deres opholdstil­ladelse i Danmark, vil man som udgangspun­kt sige, at når forældrene ikke er danske statsborge­re, så er børnene det heller ikke, og dermed følger de deres forældres opholdsret­lige status,« siger Claus Juul.

Ukendt antal danske børn

Jacob El-ali rejste til Syrien i 2013, hvor han kæmpede for Den Fri Syriske Hær. Han forklarer, at han et år efter – da Islamisk Stat i 2014 indtog Raqqa – blev tvunget til at kæmpe på terrororga­nisationen­s side.

»Vi havde ikke andre muligheder end at være der. Vi kunne ikke bare stikke af,« siger han.

For et år siden han fik smuglet sin gravide

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark