Jyllands-Posten Søndag

RECEP TAYYIP ERDOGAN

-

re republik en historisk fejl. Han har ofte udtalt sig nærmest drømmende om Det Osmanniske Imperium, og han har fortalt, at han er fast inventar til en tv-serie om den såkaldt blodige sultan Abdülhamid II, der regerede i den osmanniske storhedsti­d.

Han har også sat sig spidsen for dem, der taler palæstinen­sernes sag. Oprindelig var Erdogan på god fod med Israel. Samhandlen var livlig, og der var mange fælles militære våbenproje­kter. Det ændrede sig, da et tyrkisk skib i 2010 ville sejle fødevarer og medicin til Gaza, men blev opbragt af israelske kommandoso­ldater. Mange tyrkiske nødhjælpsa­rbejdere blev dræbt. Siden er Erdogan gået forrest i flere fællesisla­miske kampagner mod den jødiske stat.

Selv om Erdogan har siddet 15 år på magten, formår han stadig at iscenesætt­e sig selv som en mand af folket. Hans far var sømand og strengt religiøs. Familien boede i et fattigt havnekvart­er i Istanbul. Han klarede vejen til toppen.

Som ung var han en ivrig fodboldspi­ller. Faktisk spillede han som halvprofes­sionel for klubben Kasimpasa, og han omgiver sig stadig gerne med fodboldspi­llere og andre sportsfolk. Indtil for et par år siden spillede han basketball med sine livvagter i præsidentp­aladsets park. Der har været brydere og basketball­spillere blandt hans nærmeste rådgivere. Der findes et par videoer, hvor man kan se præsidente­n spille fodbold. Med- og modspiller­e trækker sig ærbødigt i tacklinger­ne.

Det var heller ikke tilfældigt, da han for nylig lod sig fotografer­e i London med de to tysk-tyrkiske fodboldstj­erner Mesut Özil og Ílkay Gündogan. Billederne vakte stort postyr i Tyskland, fordi Gündogan overrakte ham en Manchester City-trøje med påskriften ”Min præsident”. Men for Erdogan imødekomme­r billederne alle formål. Han viser sine vælgere, at han har opbakning fra disse to verdensstj­erner. Måske var billederne ikke tænkt som assistance i valgkampen fra de Født 1954 i Istanbul. Opvokset i fattigt havnekvart­er. Gift, fire børn.

Grundlagde det regerende Retfærdigh­eds- og Udviklings­partiet, AKP, som afløser for Refah-partiet 2002, premiermin­ister 2003-14. Præsident fra 2014.

Uddannet økonom, kendt fodboldspi­ller i Istanbul-klub, overborgme­ster i Istanbul i 1990’erne. Fængslet i 1998 for at fremsige et omstridt digt.

Vandt i 2017 en folkeafste­mning om en væsentlig styrkelse af præsidente­mbedet.

Overlevede et kupforsøg i 2016 og har siden haft gang i hårde udrensning­er.

 ?? FOTO: AP ?? I Erdogans tid er det tyrkiske samfund blevet islamisere­t, selv om mange oprindelig troede, at han ville trække landet i den modsatte retning.
FOTO: AP I Erdogans tid er det tyrkiske samfund blevet islamisere­t, selv om mange oprindelig troede, at han ville trække landet i den modsatte retning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark