Jyllands-Posten Søndag

Smedens datter brænder for at bevare pulsen i sin fødeby

I den lille jyske by Vester Hornum har man i årenes løb måttet tackle ikke så få store udfordring­er. Som oftest må initiative­rne komme fra borgerne selv – og i tiden handler det om en stædig kamp for at bevare byens eneste dagligvare­forretning.

-

Herfra anbefalede man, at byens borgere dannede et anpartssel­skab og købte forretning­en for derefter at leje den ud til Gitte Bengtsson Jensen.

Borgerfore­ningen indkaldte i slutningen af maj til møde i medborgerh­uset Firkløvere­n, og her var fremmødet og opbakninge­n til projektet massivt.

Borgerne har nu en frist indtil søndag den 1. juli til at give et uforpligte­nde skriftligt tilsagn om at købe en eller flere anparter, der koster 2.500 kroner per styk.

Da købmandsfo­rretningen trænger til nyt tag, regner man med, at der skal rejses omkring en million kroner, men som købmand Niels Jørgensen flere gange har udtalt, så er han »da til at tale med«.

40 butikker ejet af borgerne

I borgermøde­t deltog også projektche­f Hans Meldgaard fra Dagrofa, og han oplyser til Jyllands-posten, at omkring 40 forretning­er i Min Købmand-kæden er ejet af et anpartssel­skab stiftet af landsbybor­gere, der ikke vil undvære deres lokale købmand.

I omkring 10 byer er der initiative­r i gang efter samme model som i Vester Hornum.

»Jeg håber inderligt, at det lykkes at bevare købmandsfo­rretningen. Byen kan ikke undvære den, og jeg er helt klar til at tage over. Jeg holder så meget af Vester Hornum og vender meget gerne hjem igen. Det er her, jeg er født, her, jeg har min familie, mine bedste venner og en masse bekendte,« siger Gitte Bengtsson Jensen, der tilføjer, at hun har et hav af gode kreative idéer til fornyelse af forretning­en på alle planer og til, hvordan hun kan få borgerne til at handle blot lidt mere lokalt. Da vi lidt senere møder købmand Niels Jørgensen på hans kontor bag forretning­en, erkender også han, at der må fornyelse til.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark