Jyllands-Posten Søndag

VESTER HORNUM

-

»I de over 27 år jeg har drevet forretning­en, har jeg jo gjort det på min helt egen måde, men selvfølgel­ig er der mange ting, der kan – og skal – ændres på,« siger han.

»Det har været 27 gode år, og jeg har aldrig fortrudt min beslutning om at blive købmand. Jeg har i alle årene arbejdet mindst 60-70 timer om ugen, men da jeg pludselig en dag sidste år tænkte, at jeg glædede mig til komme hjem og holde helt fri, indså jeg, at tiden var inde til at stoppe. Nu glæder jeg mig voldsomt til at nyde resten af livet sammen med min kone, mine børn og børnebørn.«

Er der en oplevelse i dine mange år som købmand, som du husker med særlig stor glæde? » Der har været mange store oplevelser, men jeg vil aldrig glemme, da Dansk Handelsbla­d i 2000 hædrede forretning­en med titlen Årets Købmand,« smiler han og tager stolt det indrammede bevis ned fra dets plads på væggen og viser det frem.

»Hvis forretning­en må lukke, vil det få meget store konsekvens­er for Vester Hornum, der vil blive væsentligt mindre attraktiv for både unge og ældre borgere.«

At en bevarelse af købmanden er meget vigtig for Vester Hornums fremtid, er formanden for borgerfore­ningen, Martin Beck Nielsen, meget enig i.

»Byen har brug for en købmand, hvis den stadig skal kunne tiltrække nye borgere, og beregninge­r udført af Dagrofa viser tilmed, at uden en købmand vil husprisern­e falde mellem 10 og 30 procent allerede i de første par år efter en lukning,« siger han, da vi i hans hjem på Krogstrupv­ej nyder en kop duftende eftermidda­gskaffe.

Omkring bordet sidder også byens halinspekt­ør, Kristian Lorenzen, sammen med Gitte Bøgh, der har boet i Vester Hornum i en menneskeal­der, og den ”nye”, unge tilflytter Thomas Overgaard, der slog sig ned i Vester Hornum for 10 år siden.

»Byen havde dengang alt det, som jeg havde brug for. Der var flere forretning­er, en bank, en tankstatio­n og andet. Nu er der kun købmanden tilbage, men Vester Hornum er stadig en skøn by at bo i,« understreg­er han.

De andre omkring bordet er ganske enige og beretter engageret om de mange fordele, der er ved at bo i Vester Hornum.

Kan der slet ikke siges noget dårligt om byen? Det har de fire svært ved at komme i tanker om, men Martin Beck Nielsen siger dog om byens generelle situation, som den deler med mange andre mindre bysamfund i Danmark:

»Vi har svært ved at tiltrække højtuddann­ede. Desuden er der absolut intet, der kommer af sig selv her. Vi skal hele tiden Vester Hornum har ifølge Danmarks Statistik pr. 1. januar 2018 566 indbyggere og er en del af Vesthimmer­lands Kommune, der tilhører Region Nordjyllan­d.

De første mennesker slog sig ned på egnen for omkring 12.000 år siden, men som by opstod den så småt, da kirken blev bygget omkring år 1200.

Vester Hornum råder i dag blandt andet over en skole (1. til 9. klassetrin), fritidsord­ning og børnepasni­ngsmulighe­der. Der er masser af sportstilb­ud, og et samlingspu­nkt er også beboerhuse­t Firkløvere­n.

Tidligere lå der adskillige forretning­er i byen, både specialfor­retninger og dagligvare­forretning­er, men alle – bortset fra købmanden – er i dag historie.

Begrebet en landsby har været defineret meget forskellig­t, men i 2007 definerede Miljøminis­teriet en landsby som en by, der har mellem 50 og ca. 1.000 indbyggere.

 ?? FOTOS: TANJA CARSTENS LUND ?? Gitte Bengtsson Jensen håber, at hun i løbet af nogle måneder kan afløse Niels Jørgensen som købmand i Vester Hornum.
FOTOS: TANJA CARSTENS LUND Gitte Bengtsson Jensen håber, at hun i løbet af nogle måneder kan afløse Niels Jørgensen som købmand i Vester Hornum.
 ??  ?? Når der ikke er bil til rådighed, kan man da bare hente børnene i traktoren og gøre et lille stop ved købmanden.
Når der ikke er bil til rådighed, kan man da bare hente børnene i traktoren og gøre et lille stop ved købmanden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark